The Sigrid Undset Society

Hva skjer?

Vårens program 2022 for Sigrid Undset-selskapet

Kjære medlemmer i Sigrid Undset-selskapet

Velkommen til å bli med på vårens vakreste eventyr – dugnad i Sigrid Undsets hage på Bjerkebæk, tirsdag 3. mai kl. 17.30. Her kan du være med å rydde og ruske opp i Sigrid Undsets staudebed! Håper mange har lyst til å komme. Ta gjerne med deg en venn og en rake, hvis du bor i nærheten!

 

I mai og juni fortsetter vi med vandringer i Sigrid Undsets litterære og biografiske univers. Det blir byvandringer i Kristin Lavransdatters Oslo i Middelalderparken på onsdager kl 17.00 etter påske, fra og med 27. april, 4., 11., 18. og 25. mai. Fjellvandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen 24.-26. juni og 7.-8. oktober (se mer info lenger ned). Nytt i år blir det også Litterær vandring på Svartskog søndag 22. mai kl 17.00. Vi starter denne vandringen ved Oppegård kirke, og vandrer ut i landskapet rundt gården Søndre Oppegård, gjennom utmarkene og skogen der Sigrid Undset har valgt å legge flere sentrale hendelser i både Kristin Lavransdatter og Olav Audunssøn, videre til Bålerud pensjonat, hvor hun satt og skrev ferdig romanen om Jenny. Meld din interesse til leder@undset.no.

 

Torsdag 20. mai er dagen for Sigrid Undsets fødselsdag og det skal feires! Velkommen til Bjerkebæk, hvor det blir samtale med Tordis Ørjasæter om Moren til Maren Charlotte. Det skal handle om å ha et barn som ikke utvikler seg som andre barn, og som livet igjennom er avhengig av omverdenens omsorg. Det var ikke mye omverdenen fikk vite om Sigrid Undsetsdatter, men for Tordis Ørjasæter ble Maren Charlotte en inngang til nærmere forståelse avSigrid Undset. Hennes seneste bok handler om hvordan annerledesbarnet er beskrevet i litteraturen, ikke bare i Sigrid Undsets forfatterskap, men også hos Tarjei Vesaas og Arne Skouen m.fl.

I tillegg skal det feires at Sigrid Undsets Bjerkebæk blir en del av et globalt nettverk av litteraturparker Parcchi Letterari. I Italia finnes det over 20 litteraturparker tilegnet kjente forfattere og kunstnere som Dante, Vergil, Petrarca og Pasolini. I Norge finnes det nå tre, den første tilegnet Johan Falkberget på Røros, deretter litteraturpark Pietro Querini på Røst, og nå «Un parco letterario di Sigrid Undset». Det er gledelig at Bjerkebæk nå blir en del av dette litterære nettverk.

 

Programmet til årets litteraturfestival ble lansert 5. april og i år gleder vi oss over en ekstra interessant og innholdsrik Undset-løype. Som medlem av Sigrid Undset-selskapet får du 25 prosent rabatt til alle disse arrangementene, ved å angi rabattkode «sigridundset».

Hundre år med Kristin Lavransdatter! I år er det hundre år siden Korset – tredje del av trilogien om Kristin Lavransdatter ble utgitt i 1922 og begivenheten blir markert med miniseminar: Inn i det hellige, på Bjerkebæk tirsdag 31. mai kl 13.00-16.00. Det skal handle om Gud i litteraturen, om tro og tvil og ikke minst om den katolske arven i norsk litteratur. Sigrid Undset var i mange av sine bøker opptatt av å løfte denne arven frem, og minne leserne på hvilken betydning den har hatt i norsk historie. Vi har invitert forfatteren Casper Andre Lugg til å snakke om å nærme seg det hellig. I tillegg har vi invitert forfatter og idéhistoriker Unn Falkeid og litteraturkritiker Tom Egil Hverven til å holde miniforedrag om det guddommelige i litteraturen. Etterpå blir det en samtale med de tre, ledet av Live Lundh.

Casper André Lugg debuterte med diktsamlingen Lite rekviem i 2011. Hans seneste bok er Mariabiotopene (2020). Unn Falkeid, er forfatter og professor i idéhistorie. Hennes seneste bok, kom høsten 2021, Den hellige Birgitta – enken som utfordret Europa. Tom Egil Hverven er forfatter, litteraturkritiker og hovedanmelder i Bokmagasinet i avisa Klassekampen. Hans seneste bok er nettopp utgitt, Å lese etter troen. Live Lundh er litteraturviter og frilans skribent og kritiker. Hun skriver blant annet i Morgenbladet, BLA og Vinduet. Seminaret vil bli holdt i aulaen på Bjerkebæk.

Årets Sigrid Undset-forelesning blir holdt fredag 3. juni kl 17.00: Å lese Sigrid Undset med terapeutens blikk: En forbannelse og en berikelse. I år har vi invitert Sissel Gran til å holde den tradisjonsrike Sigrid Undset-forelesningen. Vi gleder oss til å høre henne gå nærmere inn på hvordan den krevende kjærligheten ligger under som et slags grunntema i hele Sigrid Undsets forfatterskap, og bøkene om Kristin Lavransdatter spesielt. Med sin bakgrunn som psykolog og parterapeut vil hun også se nærmere på hvordan helt dagsaktuelle tematikker speiles i denne trilogien. Gran er fascinert av hvor forunderlig nådeløs og klar Undset er i sine beskrivelser av begjærets kraft, forelskelsens hensynsløshet og kjærlighetens forfallspunkter. Kan Sigrid Undsets egen kjærlighetshistorie spores i hennes tekster?  I forholdet mellom Kristin og Erlend bretter Undset ut hele den bitre viften av ekteskapelig stolthet og trass og viser hvordan gamle krenkelser kan herje med et par og et menneskesinn all sin dag. Så gjenstår det å se, om menneskehjertene har forandret seg.

Sissel Gran er spesialist i klinisk psykologi. Hun er også forfatter og foredragsholder og var i flere år fast samlivsspaltist i Aftenposten. Siden 2016 har hun skrevet i VGHelg annenhver uke. Hennes seneste utgivelseer Inni er vi alltid unge: aldringsmeditasjoner (2019) og Men størst av alt er begjæret: kjøttets higen i liv og litteratur (2021).

Undset for unge. I samarbeid med Pegasus har vi i år et samarbeid om en rekke arrangementer rundt Undsets forfatterskap, som en siste feiring av Kristin Lavransdatter 100 år. I den sammenheng har vi invitert Vigdis Hjorth og datteren Line til å lage et skrivekurs med utgangspunkt i Kristin Lavransdatter for unge skoleelever. Hva er det med Kristin Lavransdatter? Vi er jo veldig nysgjerrige på hva unge lesere i dag får ut av å lese Sigrid Undset, og vi håper dette skriveverkstedet skal gi noen svar på det, onsdag 1. juni, kl 11.00.

 

Undset for de aller minste: Torsdag 2. juni har vi invitert Helene Uri og Marianne Bergsmark til å snakke om Sigrid Undset for de aller minste, i alderen 3-6 år. Denne våren kommer de to med en biografi om Sigrid Undset i serien Min første biografi. Vi har også invitert fortellerne Sara Birgitte Øfsti, Tjodunn Fellan, Kristine Haugland i gruppen KORT FORTALT, til å ta alle de tre bøkene om Kristin Lavransdatter og gjøre dem om til muntlige fortellinger som trollbinder elevene, og tar dem med inn i bøkenes magiske univers, på Bjerkebæk der Kristin Lavransdatter ble skrevet! Tidspunkter: Fredag 3. juni 9:30-10:15:

Kort fortalt: Kristin Lavransdatter. Alle tre forestillinger fortelles parallelt for ungdom på Bjerkebæk, i aulaen, peisestuen og Røssumstua. 12:00-12:45: Samme opplegg som over. Lørdag 4. juni 13:00: Maraton-visning av Kristin Lavransdatter, for voksne. Hele triologien fortelles etter hverandre i aulaen. Man kan høre på hele eller deler av arrangementet.

Det er med glede vi ønsker alle barn og unge velkommen til Bjerkebæk or å bli bedre kjent med Sigrid Undset og hennes forfatterskap. Spesiell takk til Sparebankstiftelsen for støtte til formidling for barn og unge.

 

Hagedag i Sigrid Undsets hage på Bjerkebæk, søndag 5. juni, med foredrag, samtaler og vandring i hagen for alle litteratur- og hageinteresserte. Velkommen til inspirerende og lærerik søndag i Sigrids hage. Gjennom foredrag og inspirerende kåserier kan du lære mer om engelske hagetradisjoner, hvordan kjente britiske forfattere har utformet sine hager, hvordan Sigrid Undset realiserte sin hagedrøm og, ikke minst, hvordan din hage gradvis kan omdannes til en bugnende cottage garden eller en sunn og spiselig hage. Forfatter og Undset-biograf Kristin B. Johansen er konferansier og inviterer i løpet av dagen også til en vandring i Undsets hage. Britiske forfatterhager: Janne Stigen Dragsholt er forfatter og professor i litteratur. Gjennom podkasten «Kjente bøker på 4 minutter» og «Fra Shakespeare til Knausgård: 66 klassikere du naturligvis har lest» har hun bidratt med humoristiske og raske innføringer i klassikere du naturligvis burde ha lest og kan være fristet til å briljere med i selskapslivet. Denne dagen gir hun publikum en tilsvarende innføring i britiske forfatterhager.

Spiselig hage: I hagen til Dennis Asbjørnsen vokser nærmere 60 spiselige vekster og når han kommer til Bjerkebæk håper han å inspirere publikum til å dyrke sine egne grønnsaker. Det er både enkelt og billig enten du har en hel kjøkkenhage til rådighet, har drivhus som forlenger sesongen eller begrenser deg til vinduskarmen eller en balkongkasse. Roser og bugnende hager: Helen Fredholm har anlagt en cottage garden på Toten. Der bugner det av roser og klematis og hele sommeren er hagen åpen for besøkende. På Bjerkebæk snakker hun om engelske hager, Sigrid Undset, staudedeling, hager som er anlagt på naturens premisser, til nytte og nytelse! Vi avslutter dagen med en hagevandring i Sigrid Undsets hage på Bjerkebæk, ved Cecilie Skeide og Kristin Brandtsegg Johansen. Cecilie Skeide er seniorkurator ved Lillehammer kunstmuseum.

 

Vil du være frivillig under festivalen? Henvend deg til bjørn@litteraturfestival.no

 

Fredag 24. juni blir det premiere på KristinspeletJørundgard i Sel. Her kan du lese mer om årets spel og sikre deg billetter: https://kristinspelet.no

 

Den litterære fjellvandringen i Kristin Lavransdatters rike på Laurgårdseter fjellstue, Høvringen blir 24.-26.juni (helt fullbooket) og 7.-9. oktober. Bli med på vandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen – opplev Gudbrandsdals-fjellet som inspirerte forfatteren Sigrid Undset. Hit opp til Laurgårdseter Fjellstue reiste den unge kontordamen og kommende forfatteren for å gjøre research til den store romantrilogien. Her skrev hun seg inn i gjesteboka sommeren 1906 og 1907. I tillegg til å saumfare skriftlige kilder gjorde Sigrid Undset omfattende researchtil sine romaner, hun undersøkte landskap, bygninger og annen gjenstandskultur, vandret rundt i fjellene, lyttet til historiene og språket, ikke minst satt hun og røkte og hørte på skrøner og skrømt til langt på natt. Hit opp lar hun Kristin Lavransdatter ri i følge med faren Lavrans Bjørgulfssøn, da hun som sjuåring er med opp på fjellet for første gang:

«Da de kom opover kanten, fór vinden imot dem og slo i deres klær – så Kristin syntes det var som noget levende som bodde heroppe, møtte dem og hilste. Det blåste og det blafret, mens hun med Arne gikk fremover moseflakene. Børnene satte sig ytterlig på en pynt, og Kristin stirret storøid, aldri hadde hun tenkt sig at verden var så vid og stor.»

 

Hundre år er gått, men landskapet har ikke forandret seg nevneverdig. Hundre år etter kan vi fremdeles fundere over hennes innsikter og hennes måte og arbeide på, ikke minst se hvordan hun omformulerte sine observasjoner og skrev dem inn i sine romaner. Vi feirer hundreårsjubileet for det store verket om Kristin Lavransdatter med å invitere til en litterær vandring i fjellandskapet der mange sentrale scener er skrevet inn. Det blir foredrag, litterære samtaler og vandringer ut i fjellet – inn i landskapet, fortellingen og floraen.

Den litterære vandringen strekker seg over tre dager, fra fredag fra 7.-9. oktober. melding dere til leder@undset.no. Prisen for vandre- og foredragsprogram blir 2000 kr (1800 for medlemmer i Sigrid Undset-selskapet). I tillegg kommer overnatting og full kost [890kr per døgn], som gjøres direkte med Ole Martin på Laurgårdseter Fjellstue. Betalingsinfo får du når vi setter opp endelige deltakerlister.

 

Vi i Sigrid Undset-selskapet er glade for at vi har innledet et samarbeid med Temareiser Fredrikstad slik at våre medlemmer får en rabatt på 500 kroner på deres Undset-reiser. De har nå tre reiser i Sigrid Undsets Univers.

 

Bli med på reise til de tre dikterdronningene Sigrid Undset – Selma Lagerlöf – Karen Blixen: 27. august – 1. september 2020. Reisen går til deres vakre dikterhjem; Sigrid Undsets Bjerkebæk på Lillehammer, Selma Lagerlöfs Mårbacka i Värmland og Karen Blixens Rungstedlund nord for København. På denne reisen blir livet og litteraturen til tre av våre viktigste skandinaviske forfattere belyst.

Lunsj og besøk i Sigrid Undsets hus og vakre hage på Bjerkebæk
Vandring på Maihaugen blant husene der Sigrid Undset gjorde research til middelalderromanene sine
En snarvisitt innom Dagny Juels barndomshjem Rolighet på Kongsvinger,
med lunsj på Cafe Dagny
Hagevandringer og omvisning på Selma Lagerlöfs Mårbacka
Rotneros herregård som er det historiske opphavet til Ekebykavalerene i Gösta Berlingssaga
Rusletur i den vakre parken og fuglereservatet som omgir Karen Blixens hjem og hvor hun ligger begravet
Omvisning i Karen Blixens stuer og lunsj i den idylliske Madam Carlsens Cafe, oppkalt etter Karen Blixens husholderske – med utsikt over Øresund
Kristin Brandtsegg Johansen er guide for turen, leser og kåserer

 

Lagerlöf, Undset og Blixen er alle tre blant det 20. århundrets største forfattere og står med sine udødelige verker som lysende ikoner i det nordiske. De står bak forfatterskap som både ble folkelesning hjemme og som vakte internasjonal oppmerksomhet. To av dem mottok også den gjeveste prisen det er mulig å oppnå for sine forfatterskap, nemlig Nobelprisen i litteratur. I tillegg var de sterke, markante kvinner, ikke bare i skriften, men også i livet. Felles for de tre dikterdronningene er det også at de etterlot seg helt særpregede dikterhjem der de levde store deler av sine liv og skrev sine viktigste verker. Mer info: https://www.temareiserfredrikstad.no/de-tre-dikterdronningene-sigrid-undset-selma-lagerlof-og-karen-blixen

 

Ny tur til Sigrid Undsets Roma planlegges 20. – 25. mars 2022. I Roma fant Sigrid Undset alt hun lengtet etter – tid til å være ung, rangle og dovne seg. Her fant hun også kjærligheten. Til en venninne skrev Sigrid Undset: «Kjære Karen, hvis du reiser til utlandet, så ta en trip til Rom, bare for at drikke af denne ugudelig deilige vinen her. Gud hjelpe mig, hvor jeg skal savne den, når jeg engang ikke er her mere!»

Kristin Brandtsegg Johansen er reiseleder for denne med turen. Mer info og påmelding finner du her: https://www.temareiserfredrikstad.no/sigrid-undsets-roma-2

 

 

Over sommeren planlegger vi også en Olav Audunssøn-tur i Mjøsområdet. Det blir en dagstur med buss. Mer info kommer. Meld din interesse til leder@undset.no

 

Vi takker for støtte fra alle dere som er medlem i Sigrid Undset-selskapet og til våre støttespillere: Gunnar Bjerkes kulturstiftelse, Bergesenstiftelsen, Fritt Ord og Sparebankstiftelsen, som gjør det mulig å invitere og lage program for formidling av Sigrid Undsets liv og forfatterskap! Vi takker også for godt samarbeid med Norsk Litteratufestival – Sigrid Undset-dagene, Stiftelsen Lillehammer museum som forvalter Bjerkebæk – Sigrid Undsets hjem på Lillehammer og Nasjonalbiblioteket som forvalter arkivet etter Sigrid Undset.

 

Kjenner du noen som kan ha glede av et medlemskap i Sigrid Undset-selskapet så vil vi gjerne ha med flere interesserte. Verv gjerne en venn og gi bort et medlemskap i gave. Gå inn her: https://www.undset.no/medlemskap/ Eller send navn og adresse til leder@undset.no

 

Nå gjenstår det bare å ønske dere alle fortsatt god vår!

Beste hilsen styret i Sigrid Undset-selskapet