The Sigrid Undset Society

Hva skjer?

Foreløpig aktivitetsplan for vinter 2021

(Med forbehold om endringer)

Kjære medlemmer av Sigrid Undset-selskapet

Vi minner om Nasjonalbibliotekets lansering av Sigrid Undset: Brev til Nini Roll Anker, 1911–1918: onsdag 17. november 2021 kl. 13:00–15:00

Arrangementet strømmes direkte på nb.no men det er også åpent og gratis for publikum i Nasjonalbibliotekets lokaler på Solli plass. Det er ikke nødvendig å forhåndsbestille billetter, men du kan sikre deg plass ved å hente ut en gratisbillett i forkant. Ellers er det først til mølla ved innslipp.

Det er bevart mange og innholdsrike brev fra Sigrid Undset til venninnen og forfatterkollegaen Nini Roll Anker gjennom nesten tre tiår, fra januar 1911 til januar 1940. Nasjonalbiblioteket lanserer nå den første av i alt tre kildeutgaver av brevene fra Undset til Anker. Forskningsbibliotekar Ellen Nessheim Wiger vil presentere Sigrid Undset i Nasjonalbibliotekets elektroniske serie for kildeutgaver, NB kilder, og e-bok-versjonen av Nini Roll Anker: Min venn Sigrid Undset (1946). Forskningsbibliotekar Rebecca Boxler Ødegaard forteller om brevene fra Undset til Anker med vekt på årene 1911 til 1918. Litteraturprofessor, forfatter og biograf Tore Rem ser på Nini Roll Anker som venn og nettverksbygger, også i lys av sitt arbeid med bøkene om Olav V. Utvalgt originalmateriale stilles ut i forbindelse med seminaret. 

Mandag 13. desember kl 19.00 på Litteraturhus Lillehammer feirer vi årets vinner av nobelprisen i litteratur: I år tildeles Abdulrazak Gurnah prisen for måten han har skildret kolonialisme i bøkene sine. I begrunnelsen fra Den Svenska Akademien står det blant annet:

«Han blir tildelt prisen fordi han utan kompromiss og med stor medkjensle har sett søkelyset på konsekvensane av kolonialismen og lagnaden til flyktningar i gapet mellom kulturar og kontinent.»

Abdulrazak Gurnah er født på øya Zanzibar i 1948, men flyttet til England da han var 20 år, og der han fremdeles bor. Han debuterte romanen «Memory of Departure» i 1987. Gjennombruddet kom med romanen «Paradise» fra 1994, som kom ut på norsk i 1996. Foreløpig har det ikke vært lett å finne bøkene hans på norsk, men i disse dager utgis Paradis, Taushetens øy og Ved sjøen i pocket. For å bli litt bedre kjent med årets vinner og noen av romanene hans, har vi invitert litteraturviter Tonje Vold og festivalsjef Marit Borkenhagen til en samtale om årets prisvinner på Litteraturhus Lillehammer. Arrangementet er gratis for medlemmer i Sigrid Undset-selskapet/100kr for ikke-medlemmer. Arrangementet er et samarbeid mellom Sigrid Undset-selskapet og Norsk Litteraturfestival.

Årsmøtet i Sigrid Undset-selskapet blir avholdt torsdag 3. mars. Med gjennomgang av årsmeldingen, regnskap og revisjonsberetning og ikke minst, valg av nytt styre. Håper mange av dere vil holde av dagen og møte opp.

Det tradisjonsrike vårmøtet på Aschehoug forlag i Oslo vil bli avholdt i begynnelsen av mars. Etter to år med koronatiltak som har gjort det umulig, gleder vi oss til å komme tilbake med en konkret dato for vårmøtet. I år har vi invitert Jørn Øyrehagen Sunde, som er professor i rettshistorie og leder av Landslovprosjektet 2014-2024, til å se nærmere på hvordan Sigrid Undset var en av få i sin samtid med inngående kjennskap til norsk middelalderrett. Denne innsikten formidlet hun både i sine essays og i sine historiske romaner. Spesielt vil han se nærmere på bøkene om Kristin Lavransdatter for å vise hvordan Sigrid Undset brukte sitt forfatterskap, aktivt for å gi middelalderen samtidsrelevans.

I mars sender vi også ut nytt nummer av Gymnadenia. Ikke minst vil vi oppfordre dere til å følge oss på våre hjemmesider www.undset.no og på Facebook og Instagram.

Sigrid Undsets Roma: Etter to års koronaopphold har Temareiser Fredrikstad igjen satt opp en reise Sigrid Undsets fotspor i Roma. Reiseperiode 20. – 25. mars 2022.

I Roma fant Sigrid Undset alt hun lengtet etter – tid til å være ung, rangle og dovne seg. Her fant hun også kjærligheten. Til en venninne skrev Sigrid Undset: «Kjære Karen, hvis du reiser til utlandet, så ta en trip til Rom, bare for at drikke af denne ugudelig deilige vinen her. Gud hjelpe mig, hvor jeg skal savne den, når jeg engang ikke er her mere!»

I likhet med så mange andre skandinaviske kunstnere og akademikere som fant veien ned til Roma, hadde hun fått stipend for å tilbringe vinteren og våren for å studere og la seg inspirere. Som ung forfatter var Sigrid Undset kanskje den mest moderne av dem alle, samtidig var hun den som dykket lengst ned i det religiøse universet hun fant der nede, og som hun kjente igjen fra den skandinaviske sagadiktningen. Her fant hun også sporene etter faren, som døde da hun bare var elleve år, arkeologen Ingvald Undset som hadde forsket på de gamle ruinene på Forum. Ikke minst fant hun Caterina av Siena, den hellige Birgitta, og troen – i de vakre kirkerommene. «I årevis har det forekommet mig at alle veier fører til Rom, og jeg kan ikke vente lenger med at gå dem,» skrev Sigrid Undset.

Kristin Brandtsegg Johansen er reiseleder for denne med turen, med vandringer i strøkene der Sigrid Undset bodde og inn i kirkerom som fikk en spesiell betydning for henne. Mer info og påmelding finner du her: https://www.temareiserfredrikstad.no/sigrid-undsets-roma-2

Så gleder vi oss til å invitere til vårens vakreste eventyr – dugnad i Sigrid Undsets hage og ikke minst til tradisjonsrike søndager med forestillinger og foredrag på Bjerkebæk. Her er datoene ennå ikke satt, men dugnaden pleier å være i begynnelsen av mai. Dato kommer på e-post og deles i sosiale medier. Følg med!

Torsdag 20. mai er dagen for Sigrid Undsets fødselsdag og sesongåpning av hennes hjem Bjerkebæk. Program kommer.

 

Hundre år med Kristin Lavransdatter! Tirsdag 31. mai kl 13.00-17.00 planlegger vi et seminar i anledning av at det er hundre år siden Korset – tredje del av trilogien om Kristin Lavransdatter ble utgitt i 1922. Det skal handle om Gud i litteraturen, om tro og tvil og ikke minst om den katolske arven i norsk litteratur. Sigrid Undset var i mange av sine bøker opptatt av å løfte denne arven frem, og minne leserne på hvilken betydning den har hatt i norsk historie.  

I et brev til historikeren Fredrik Paasche i 1921, mens hun skrev på det andre bindet av trilogien, skrev Sigrid Undset: «Jeg har selv aldri arbeidet på noen bok med slik glede og med en sånn følelse av at jeg kjente og holdt av de mennesker, jeg skrev om. Og jeg tør kanskje vende meg til Dem med bønn om at De vil rettlede meg litt med hensyn til kilder som jeg får bruk for under arbeidet med annen del – hvor jeg best kan finne de opplysninger jeg trenger. […] Ja nå må De unnskylde disse fem fullskrevne sider, men det er jo så sin sak å skulle oppkonstruere et hittil ukjent kapittel i Norgeshistorien.»

Programmet for seminaret er snart klart, det vil bli holdt i Aulaen på Bjerkebæk.

Årets Sigrid Undset-forelesning blir holdt fredag 3. juni kl 17.00. På nyåret vil vi lansere hvem vi har invitert til å holde den tradisjonsrike forelesningen 2022.

Undset for unge. I vår planlegger vi i samarbeid med Pegasus på Litteraturfestivalen et omfangsrikt program med fortelling, lese- og skrivekurs for barn og unge, på ulike klassetrinn. Vi ønsker at alle barn og unge i regionen blir invitert til besøk på Bjerkebæk og får kjennskap til Sigrid Undset og hennes forfatterskap. Program kommer!

Vi fortsetter suksessen med vandringer i Sigrid Undsets litterære og biografiske univers.  Det blir hagevandringer på Bjerkebæk og byvandringer i Sigrid Undsets Kristiania og i Kristin Lavransdatters Oslo i MiddelalderparkenFjellvandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen 24.-26. juniI år blir det også Litterær vandring på SvartskogMeld din interesse til leder@undset.no så lager vi liste.

Lørdag 25. juni blir det premiere på Kristinspelet på Jørundgard i Sel. Her kan du lese mer om årets spel og sikre deg billetter: https://kristinspelet.no

Vi takker for støtte fra alle dere som er medlem i Sigrid Undset-selskapet og til våre støttespillere: Gunnar Bjerkes kulturstiftelse, Bergesenstiftelsen, Fritt Ord og Sparebankstiftelsen, som gjør det mulig å invitere og lage program for formidling av Sigrid Undsets liv og forfatterskap! Vi takker også for godt samarbeid med Norsk Litteratufestival – Sigrid Undset-dagene og Stiftelsen Lillehammer museum som forvalter Bjerkebæk – Sigrid Undsets hjem på Lillehammer.

Kjenner du noen som kan ha glede av et medlemskap i Sigrid Undset-selskapet så vil vi gjerne ha med flere interesserte. Verv gjerne en venn og gi bort et medlemskap i gave. Gå inn her: https://www.undset.no/medlemskap/ Eller send navn og adresse til leder@undset.no