Undset Rectangle 1

 > 

 > 

Høstens program 2021

Høstens program 2021

Kjære medlemmer i Sigrid Undset-selskapet 

Vi ønsker dere velkommen til en høst med vandringer og arrangementer i Sigrid Undsets navn. 

Lengselen etter en hage. Hagevandring på Sigrid Undsets Bjerkebæk. Søndag 15. august kl 11.00: Hele sitt liv drømte Sigrid Undset om en hage, helt til hun endelig fikk sin egen hage på Bjerkebæk. Vandringen går gjennom Sigrid Undsets vakre hage på Bjerkebæk, men det blir også en reise gjennom Sigrid Undsets biografi og inn i forfatterskapet hennes. For å skape et bilde av hva naturen og botanikken betød for henne og for forfatterskapet hennes, må vi gå helt tilbake til den første hagen hun hadde en opplevelse av, morfarens hage – i Kalundborg – og trekke en grønn tråd gjennom hennes oppvekst, fra den skjønne barndom i Lyder Sagens gate, via flere gateadresser i Oslo, der hun stadig lengtet etter en hage, mens hun vandret ut på Bygdøy, ut i Marka og ut på jordene i Vestre Aker. Ikke minst vil vi gi dere små gløtt inn i romanene hennes og hvordan hun tar i bruk sine forestillinger om naturen, for å skrive frem sine romankarakterer og formgi de miljøene hun beskriver. Det er Marit Brandtsegg og Kristin Brandtsegg Johansen som er guider for denne vandringen. Marit 

Brandtsegg er landskapsarkitekt og var med på arbeidet med å gjenskape Sigrid Undsets hage på Bjerkebæk da den ble rekonstruert. Hun har også vært leder for Sigrid Undset-selskapet. Kristin Brandtsegg Johansen er idéhistoriker og forfatter, blant annet har hun skrevet og redigert flere bøker om Sigrid Undset. Hun er også redaktør i Gymnadenia. 

Billetter finner du på Bjerkebæks hjemmesider og på Facebook. 

Vi fortsetter suksessen med vandringer i Sigrid Undsets litterære og biografiske univers. Ønskereprise fra i fjor: Torsdag 26. august kl 17.00 blir det vandring i Sigrid Undsets Kristiania. Sigrid Undset brukte stadig verbformen «å hjemme seg», om å finne seg til rette et sted, på en ny adresse eller på reise. Kanskje har det å gjøre med at hun som liten måtte flytte så ofte, ettersom faren stadig ble sykere, nærmere hans jobb. Med stor tilstedeværelse og innlevelse, beskriver hun stemningen og atmosfæren på stadig nye steder, sanseinntrykkene der de lekte, og hun husker «hvert kratt og hvert jorde og hvert bekkefar» på alle de stedene i Kristiania hvor hun bodde som barn, i Hasselbakken ovenfor Vestre Aker kirke, Lyder Sagens gate på Fagerborg, Keysers gate nede i sentrum, Observatoriegaten, Stensgaten, Vibesgate, Pilestrædet og Eilert Sundts gate. Til sammen bodde hun på ni ulike adresser rundt omkring i Oslo. Tilhørighet, forankring og tradisjon fikk avgjørende betydning gjennom hele Sigrid Undsets liv og tenkning og er som en renning i alt hun skrev.Vandringen tar ca halvannen time. Oppmøte ved Sigrid Undset-statuen i Stensparken. Vandringen koster 150 kr for medlemmer i Sigrid Undset-selskapet/200 for ikke-medlemmer. Alle som ønsker det er hjerteligst velkommen til å være med. Send en e-post til leder@undset.no. 

På onsdager i august blir det Byvandring i Kristin Lavransdatters Oslo i Middelalderparken: 25. august og 1., 8. og 22. september kl 17.00. Vi begynner ved Mariakirkeruinen i Oslo, der den gamle byen lå, på bredden mellom utløpet av Alnaelva og Klosterelva (Hovindbekken). Hvis vi myser og ser forbi all den nye bebyggelsen i Bjørvika, kan vi se for oss hvordan Kristin Lavransdatter kom seilende i onkelens kirkebåt, sjøveien, sørfra sammen med faren Lavrans og festemannen Simon Darre – som hun var festet – eller altså forlovet – med. 

«Hun så innover mot byen med alle de lyse kirker og stenhuser som hevet sig over mylderet av gråbrune tregårder og nøkne løvkroner. (…) De seilte så nær byen at lukten av tjære og salt fisk bares ut til dem fra bryggene.» 

Vi skal følge Sigrid Undsets research til det store verket, vi vet at hun fulgte nøye med på arkeologiske utgravninger i samtiden, ikke minst i utgravningen av Gamlebyen – som vi nå kaller Middelalderparken. Arbeidet ble den gangen ledet av arkitekt Gerhard Fischer, som ga henne grundige omvisninger i utgravningene og ble en viktig veileder for henne under arbeidet med Kristin Lavransdatter. Billettene koster 150 for medlemmer i Sigrid Undset- selskapet/200 for ikke-medlemmer. Du melder deg på ved å sende en e-post til leder@undset.no 

Fjellvandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen 10.-12. september Bli med på vandring – opplev Gudbrandsdals-fjellet som inspirerte forfatteren Sigrid Undset. Hit opp til Laurgårdseter Fjellstue reiste den unge kontordamen og kommende forfatteren for å gjøre research til den store romantrilogien. Her skrev hun seg inn i gjesteboka sommeren 1906 og 1907. I tillegg til å saumfare skriftlige kilder gjorde Sigrid Undset omfattende research til sine romaner, hun undersøkte landskap, bygninger og annen gjenstandskultur, vandret rundt i fjellene, lyttet til historiene og språket, ikke minst satt hun og røkte og hørte på skrøner og skrømt til langt på natt. Hit opp lar hun Kristin Lavransdatter ri i følge med faren Lavrans Bjørgulfssøn, da hun som sjuåring er med opp på fjellet for første gang: 

«Da de kom opover kanten, fór vinden imot dem og slo i deres klær – så Kristin syntes det var som noget levende som bodde heroppe, møtte dem og hilste. Det blåste og det blafret, mens hun med Arne gikk fremover moseflakene. Børnene satte sig ytterlig på en pynt, og Kristin stirret storøid, aldri hadde hun tekt sig at verden var så vid og stor.» 

Hundre år er gått, men landskapet har ikke forandret seg nevneverdig. Hundre år etter kan vi fremdeles fundere over hennes innsikter og hennes måte og arbeide på, ikke minst se hvordan hun omformulerte sine observasjoner og skrev dem inn i sine romaner. Vi feirer hundreårsjubileet for det store verket om Kristin Lavransdatter med å invitere til en litterær vandring i fjellandskapet der mange sentrale scener er skrevet inn. Det blir foredrag, litterære samtaler og vandringer ut i fjellet – inn i landskapet, fortellingen og floraen. 

Den litterære vandringen strekker seg over tre dager, fredag 10. til søndag 12. september. Vi forholder oss til alle gjeldende smittevernhensyn og har begrenset plass, men på grunn av enkelte forfall vi har fremdeles noen få ledige plasser. Send en e-post til leder@undset.no. Prisen for vandre- og foredragsprogram blir 2000 kr (1800 for medlemmer av Sigrid Undset- 

selskapet). I tillegg kommer overnatting og full kost [890kr per døgn], som gjøres direkte med Laurgardseter Fjellstue. Betalingsinfo får du ved henvendelse til leder@undset.no. 

«Guds skjønne døtre» foredrag med Jørn Øyrehagen Sunde på Bjerkebæk onsdag 15. september kl 18.00. Guds skjønne døtre er navnet på publikumsbygget på Bjerkebæk. Navnet er hentet fra tittelen til et essay Sigrid Undset skrev under eksil i USA under den andre verdskrig, og som ble publisert i Verdens Gang 22. desember 1947. I essayet tar Undset utgangspunkt i en allegori om «Guds fire døtre» i det norrøne dannelsesverket Kongsspegelen, for å fundere over samfunnsverdier som er under press i «vår forvirrede, plagede og sundsprengte verden». 

Jørn Øyrehagen Sunde er professor i rettshistorie og leder av Landslovprosjektet 2014- 2024. Han har sett nærmere på hvor Sigrid Undset fikk kunnskapen om «Guds fire døtre» fra. Ikke minst ser han nærmere på hvordan Sigrid Undset var en av få i sin samtid med inngående kjennskap til norsk middelalderrett. Denne innsikten brukte hun både i sine essays og i sine historiske romaner med en klar samtidsinteresse, uten å være historisk upresis. Gjennom essayet «Guds fire døtre» og romanen «Kransen» vil han se nærmere på tre eksempler fra norsk middelalderrettshistorie som Sigrid Undset brukte aktivt i sitt forfatterskap, og hvordan hun på denne måten ga middelalderen samtidsrelevans. 

Billetter: https://sigridundsetselskapet.ticketco.events/no/nb/e/guds_skjoenne_doetre_foredrag_med_joern_oeyrehagen_sunde_paa_bjerkebaek

 

«Søvnløse netter» – foredrag av Hege Duckert på Bjerkebæk, søndag 26. september kl 14.00. Denne søndagen kommer Hege Duckert til Bjerkebæk for å snakke om norske kvinners historie, med utgangspunkt i sin seneste bok Norsk kvinnehistorie – fra forsørgede fruentimmer til skamløse jenter, men hun vil også se nærmere på Sigrid Undsets plass i den historien. Hun vil trekke noen linjer fra den juridiske og sosiale situasjonen kvinner befant seg i på slutten av 1800-tallet, og de politiske debattene som fulgte, om hva kvinner kunne, skulle og burde. Ikke minst hvorfor de skrivende kvinnene ble så viktige i den historien, fra Camilla Collett og Sigrid Undset og videre fremover. Hvordan kom Sigrid Undsets perspektiver frem i debatter med de organiserte kvinnesakskvinnene, spesielt i polemikken med Katti Anker Møller. Vi skal få høre hva var det som overrasket henne ved Sigrid Undset? Om hvordan hun leste Jenny og Fru Marta Oulie som voksen, med minnene om da hun leste Kristin Lavransdatter som ung i tankene. Hvilke spørsmål fra Undsets tid er fortsatt under debatt i dag? 

Hege Duckert er journalist og forfatter, og arbeider nå som rådgiver i NRK. Hun har tidligere vært kulturredaktør i NRK og redaktør i Dagbladet. Hennes første bok var Men jeg har jo ingenting å ha på meg, om motens historie. Våren 2021 kom Norsk kvinnehistorie på 200 sider. Den har allerede fått strålende mottakelse. 

Billetter kan kjøpes her: https://sigridundsetselskapet.ticketco.events/no/nb/e/soevnloese_netter__foredrag_av_hege_duckert_paa_bjerkebaek

Kjenner du noen som kan ha glede av et medlemskap i Sigrid Undset-selskapet så vil vi gjerne ha med flere interesserte. Verv gjerne en venn og gi bort et medlemskap i gave. Gå inn her: https://www.undset.no/medlemskap/
Eller send navn og adresse til leder@undset.no 

Nå gjenstår det bare å ønske dere en god høst! Håper vi sees på noen av vandringene og arrangementene!
Beste hilsen styret i Sigrid Undset-selskapet