Undset Rectangle 1

Hva skjer?

Håper sommeren har vært fin, og forresten er den jo ikke over! Hyggelig å se mange av dere på vandring i Trondheim, da vi endelig fikk til en vandring i Kristin Lavransdatters Nidaros, fra Sionsborgen ned til Kristkirken, riktignok i regnvær, men det ble en fin vandring som avsluttet med nydelig orgelandakt i Nidarosdomen! Stor takk til arkeolog Øystein Ekroll som var med oss som vandreguide! Her følger et foreløpig program for høsten i Sigrid Undset-selskapet.

Det er fremdeles noen ledige plasser på LITTERÆR RUNDREISE I UNGE OLAV AUDUNSSØNS UNIVERS I MJØSLANDSKAPET lørdag 20. august. Reisen går fra Sigrid Undsets Bjerkebæk på Lillehammer og rundt i Mjøslandskapet der hun skrev inn fortellingen om Olav Audunssøn og Ingunn Steinfinnsdatter. Vi reiser med buss, og rundturen tar ca fem timer, med utreise fra Bjerkebæk lørdag 20. august klokken 10.00. Tilbakekomst samme sted ca kl 15.00. Turen går først til Veldre og Storlia, i landskapet der den foreldreløse Olav vokser opp sammen med Ingunn Steinfinnsdatter. De to er lovet til hveran- dre allerede som barn, men de tar saken i egne hender, forelsker seg og foregriper ekteskapets gleder. Vi blir med dem videre til Hamar, og Domkirkeodden, der de oppdager hverandre som mann og kvinne. Vi følger den vakre kjærlighetshistorien, som har sin pris. Mørke krefter driver dem begge to til å begå skjebnesvangre handlinger. Turen fortsetter til Syljuåsen og Mesnalia kirke er siste stopp, før vi returnerer til Bjerkebæk. For medlemmer av Sigrid Undset-selskapet 400,-/450,- for ikke medlemmer (inkludert kaffe og formiddagsmat på Domkirkeodden). Meld din interesse til leder@undset.no. 

Sigrid Undset-selskapet arrangerer turen. Marie Kløvstad Øye forteller underveis. Hun er pensjonert lektor, skribent, kursholder for Folkeuniversitetet og en mye benyttet foredragsholder. 

DETTE ER DESSVERRE AVLYST: Torsdag 8. september kl. 18.00 blir det foredrag på Bjerkebæk: Fra Bjerkebæk til Danmark

Møt den danske forfatteren Ida Jessen som forteller om sitt forhold til Sigrid Undset, og hvorfor hun mener at Undset står over for en renessanse i Danmark.

Ida Jessen utgir i august essaysamlingen Endnu en bog jeg aldrig skrev som inneholder to essays om Sigrid Undset. Hun arbeider for tiden på en ny dansk oversettelse av Olav Audunssøn.

Flere byvandringer i Kristin Lavransdatters Oslo i Middelalderparken. I august og september blir det flere byvandringer i Kristin Lavransdatters Oslo – i Middelalderparken, på onsdager kl 17.00. Onsdag 31. august og 7. september.

Åsmund Bjørgulfsøns kirkebåt stod inn forbi pynten av Hovedøen tidlig en søndag i slutten av april, mens klokkene ringte i klosterkirken og det svarte ut over vågen med klokkeklang fra byen, sterkere og svakere eftersom vinden bar tonene. 

Velkommen til Middelalderparken i Oslo, til den gamle byen på bredden mellom utløpet av Alnaelva og Klosterelva (Hovinbekken). Vandringen starter ved Mariakirkeruinen ved vannspeilet, med utsikt ut til Hovedøya, hvis vi myser og ser forbi all den nye bebyggelsen i Bjørvika. Da kan vi se for oss hvordan Kristin Lavransdatter kom seilende i onkelens kirkebåt, sjøveien, sørfra sammen med faren Lavrans og festemannen Simon Darre – som hun var festet – eller altså forlovet – med.

Hun så innover mot byen med alle de lyse kirker og stenhuser som hevet sig over mylderet av gråbrune tregårder og nøkne løvkroner. (…) De seilte så nær byen at lukten av tjære og salt fisk bares ut til dem fra bryggene.

Vi skal følge Sigrid Undsets research til det store verket, vi vet at hun fulgte nøye med på arkeologiske utgravninger i samtiden, ikke minst i utgravningen av Gamlebyen – som vi nå kaller Middelalderparken. Arbeidet ble den gangen ledet av arkitekt Gerhard Fischer, som ga henne grundige omvisninger i utgravningene og ble en viktig veileder for henne under arbeidet med Kristin Lavransdatter.

Den byen Kristin Lavransdatter kommer til i 1318 var dronning Eufemias og Håkon V Magnussons by. Han ble konge i 1299, samme år som han gifter seg med Eufemia av Rügen. Håkon V utbedret og bygget den staslige Mariakirken i rød teglstein (den ble påbegynt allerede mot slutten av 1000-tallet og regnes som den eldste stenbygningen i Oslo) og oppførte Akershus festning, hvor Erlends fetter, en av de historiske personene i boka, Munan Bårdson hadde vært høvedsmann. Selv om byen var ganske liten, hadde den et overraskende stort antall kirker, tre store klosteranlegg, med klosterkirker og to dominerende borganlegg. Kongsgården og Mariakirken dominerte sør i byen, Hallvardskirken og Bispegården (Oslo Ladegård i dag) utgjorde sammen med dominikanernes Olavskloster en maktbastion i nord i byen. Hvis du fulgte Østre strete bort til Geitabrui, over Alna, lå fransiskanernes (gråbrødrenes) kirke og kloster (der Oslo hospital ligger i dag). Hvis du fulgte Nordre strete andre veien og passerte Klosterbrua kom du til Nonneseter på andre siden av Klosterelva. Sigrid Undset lar oss se det gjennom Kristins øyne: 

Det var så prektig i klostret at hun var helt overveldet. Alle bygningene om den indre gård var av grå sten; på nordsiden raget kirkens langvegg høit over de andre husene; den hadde tak i to høider og tårn på vestenden. Gårdsrummet var lagt med stenheller, og rundt det hele løp en overdekket gang hvis tak var båret av vakre søiler.  

Det finnes ikke en hjørnestein igjen etter Nonneseter i dag, men vi skal prøve å gjenskape byen slik den lå der på begynnelsen av 1300-tallet. Vandringen starter ved Mariakirkeruinen, men på grunn av smittevern må vi ha navnelister og begrenset antall vandrere. Send en e-post til leder@undset.no så får du betalingsinfo. Vandringen koster 150 kroner for medlemmer av Sigrid Undset-selskapet og 200 hvis du ikke er medlem. 

Litterær fjellvandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen. Fremdeles noen plasser igjen. Den litterære vandringen strekker seg over tre dager, fra fredag fra 7.-9. oktober. Påmelding dere til leder@undset. no. Prisen for vandre- og foredragsprogram blir 2000 kr (1800 for medlemmer i Sigrid Undset-selskapet). I tillegg kommer overnatting og full kost [890kr per døgn], som gjøres direkte med Ole Martin Haugen på Laurgårdseter Fjellstue.

Bli med på vandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen – opplev Gudbrands- dals-fjellet som inspirerte forfatteren Sigrid Undset. Hit opp til Laurgårdseter Fjellstue reiste den unge kontordamen og kommende forfatteren for å gjøre research til den store romantrilogien. Her skrev hun seg inn i gjesteboka sommeren 1906 og 1907. I tillegg til å saumfare skriftlige kilder gjorde Sigrid Undset omfattende research til sine romaner, hun undersøkte landskap, bygninger og annen gjenstandskultur, vandret rundt i fjellene, lyttet til historiene og språket, ikke minst satt hun og røkte og hørte på skrøner og skrømt til langt på natt. Hit opp lar hun Kristin Lavransdatter ri i følge med faren Lavrans Bjørgulfssøn, da hun som sjuåring er med opp på fjellet for første gang:

«Da de kom opover kanten, fór vinden imot dem og slo i deres klær – så Kristin syntes det var som noget levende som bodde heroppe, møtte dem og hilste. Det blåste og det blafret, mens hun med Arne gikk fremover moseflak- ene. Børnene satte sig ytterlig på en pynt, og Kristin stirret storøid, aldri hadde hun tenkt sig at verden var så vid og stor.»

Hundre år er gått, men landskapet har ikke forandret seg nevneverdig. Hundre år etter kan vi fremdeles fundere over hennes innsikter og hennes måte og arbeide på, ikke minst se hvordan hun omformul- erte sine observasjoner og skrev dem inn i sine romaner. Vi feirer hundreårsjubileet for det store verket om Kristin Lavransdat- ter med å invitere til en litterær vandring i fjellandskapet der mange sentrale scener er skrevet inn. Det blir foredrag, litterære samtaler og vandringer ut i fjellet – inn i landskapet, fortellingen og floraen.

Vi minner om høsten store oppsetning av Kristin Lavransdatter på Det Norske Teatret, i regi av Kjerst Horn, med premiere 10. september. Og musikalen Kristin Lavransdatter på Akershus festning, som spilles fra 20.-25. august.

«Det Norske Teatret har ei lang historie med dramatiseringa av Kristin Lavransdotter», skriver de på sine hjemmesider, «og er den mest sette framsyninga i teaterets historie.» Urpremieren i 1958 kom etter et tiår med motgang og publikumssvikt. Det var Tormod Skagestad, som klarte å slå kloa i rettighetene til dramatiseringen av Kristin Lavransdatter. Det ble et lykketreff, med Rut Tellefsen som Kristin, Georg Løkkeberg som Erlend og Skagestad i registolen. Etter 331 forestillinger var det en stor kommersiell suksess. I 1960 var Tormod Skagestad blitt teatersjef og satte opp del to, Husfrue, på repertoaret. Siste del av Undset-trilogien kom i 1963-64. Da Korset fikk premiere, gikk både Kransen og Husfrue inn i repertoaret igjen og publikum kunne se alle tre forestillingene etter hverandre. Også i 1982 blei Kransen satt opp på Det Norske Teatret i regi av Tormod Skagestad, med Tove Skagestad i tittelrollen. Det totale publikumstallet på ca 305 000 plasserer Kristin Lavransdatter som den mest sette forestillingen i Det Norske Teatret si historie.

Kristin Lavransdatter har siden blitt filmatisert (1994) og spilt på mange teater, senest i 2019 på Trøndelag Teater i Kjersti Horns regi. Hun står også bak den nye oppsetningen av hele trilogien som skal vises til høsten. Hver bok blir en selvstendig forestilling, men vises sammenhengende på enkelte dager. Med seg har hun sin faste scenograf Sven Haraldsson og i rollene som Kristin og Erlend har hun fått Sara Khorami og Preben Hodneland.

Ny tur til Sigrid Undsets Roma planlegges 20. – 25. mars 2023. Alle våre medlemmer får et fradag i prisen på 500kroner.

I Roma fant Sigrid Undset alt hun lengtet etter – tid til å være ung, rangle og dovne seg. Her fant hun også kjærligheten. Til en venninne skrev Sigrid Undset: «Kjære Karen, hvis du reiser til utlandet, så ta en trip til Rom, bare for at drikke af denne ugudelig deil- ige vinen her. Gud hjelpe mig, hvor jeg skal savne den, når jeg engang ikke er her mere!» Kristin Brandtsegg Johansen er reiseleder for denne med turen. Mer info og påmelding finner du her: https://www.temareiserfredrikstad.no/sigrid-undsets-roma-med-kristin-brandtsegg-johansen-mars-2023

Så minner vi om at Sigrid Undsets vakre hjem Bjerkebæk er åpent alle dager fra 11.00 til 16.00 ut august, og lørdager og søndager fra 11.00 til 16.00 i september.

Vi takker for støtte fra alle dere som er medlem i Sigrid Undset-selskapet og til våre støttespillere: Gunnar Bjerkes kulturstiftelse, Bergesenstiftelsen, Fritt Ord og Sparebankstiftelsen, som gjør det mulig å invitere og lage program for formidling av Sigrid Undsets liv og forfatterskap! Vi takker også for godt samarbeid med Norsk Litteratufestival – Sigrid Undset-dagene, Stiftelsen Lillehammer museum som forvalter Bjerkebæk – Sigrid Undsets hjem på Lillehammer og Nasjonalbiblioteket som forvalter arkivet etter Sigrid Undset.

Nå gjenstår det bare å ønske dere alle god sensommer og høst!
Beste hilsen styret i Sigrid Undset-selskapet