Undset Rectangle 1

Hva skjer?

Sommerens program 2022 for Sigrid Undset-selskapet, med en sniktitt på høsten. Kjære medlemmer i Sigrid Undset-selskapet, den siste helgen i mai åpnet Bjerkebæk for årets sesong med daglige guidinger, åpen kafe og en butikk som bugner av bøker og gaver. Håper mange tar seg en tur til Sigrid Undsets vakre Bjerkebæk!

Det er med stor glede vi kan fortelle at vi i samarbeid med Det Norske Teatret kan tilby våre medlemmer 30 prosent rabatt på høstens maratonforestilling om Kristin Lavransdatter på det Det Norske Teatret.

«Det Norske Teatret har ei lang historie med dramatiseringa av Kristin Lavransdotter», skriver de på sine hjemmesider, «og er den mest sette framsyninga i teaterets historie.» Urpremieren i 1958 kom etter et tiår med motgang og publikumssvikt.

Det var Tormod Skagestad, som klarte å slå kloa i rettighetene til dramatiseringen av Kristin Lavransdatter. Det ble et lykketreff, med Rut Tellefsen som Kristin, Georg Løkkeberg som Erlend og Skagestad i registolen. Etter 331 forestillinger var det en stor komersiell suksess. I 1960 var Tormod Skagestad blitt teatersjef og satte opp del to, Husfrue, på repertoaret. Siste del av Undset-trilogien kom i 1963-64. Da Korset fikk premiere, gikk både Kransen og Husfrue inn i repertoaret igjen og publikum kunne se alle tre forestillingene etter hverandre. Også i 1982 blei Kransen satt opp på Det Norske Teatret i regi av Tormod Skagestad, med Tove Skagestad i tittelrollen. Det totale publikumstallet på ca 305 000 plasserer Kristin Lavransdatter som den mest sette forestillingen i Det Norske Teatret si historie.

Kristin Lavransdatter har siden blitt filmatisert (1994) og spilt på mange teater, senest i 2019 på Trøndelag Teater i Kjersti Horns regi. Hun står også bak den nye oppsetningen av hele trilogien som skal vises til høsten. Hver bok blir en selvstendig forestilling, men vises sammenhengende på enkelte dager. Med seg har hun sin faste scenograf Sven Haraldsson og i rollene som Kristin og Erlend har hun fått Sara Khorami og Preben Hodneland.

Tilbudet gjelder for alle våre medlemmer (med venner) på valgfri dato:

30% rabatt på billetten. Pris kr. 670 (ord. 960).

Datoar: 10.09/ 16.09/ 24.09/ 01.10/ 08.10/ 15.10 (kun dei heile framsyningane)

Kampanjekode: su30

Siste frist for bestilling: 1. juli.

https://www.detnorsketeatret.no/framsyningar?id=317092

Fredag 24. juni blir det premiere på Kristinspelet på Jørundgard i Sel. Her kan du lese mer om årets spel og sikre deg billetter: https://kristinspelet.no

Den helgen er det også litterære fjellvandring i Kristin Lavransdatters rike på Laurgårdseter fjellstue, Høvringen, altså 24.-26.juni (men den er helt fullbooket) men til høsten blir det ny vandring 7.-9. oktober. Bli med på vandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen – opplev Gudbrandsdals-fjellet som inspirerte forfatteren Sigrid Undset. Hit opp til Laurgårdseter Fjellstue reiste den unge kontordamen og kommende forfatteren for å gjøre research til den store romantrilogien. Her skrev hun seg inn i gjesteboka sommeren 1906 og 1907. I tillegg til å saumfare skriftlige kilder gjorde Sigrid Undset omfattende research til sine romaner, hun undersøkte landskap, bygninger og annen gjenstandskultur, vandret rundt i fjellene, lyttet til historiene og språket, ikke minst satt hun og røkte og hørte på skrøner og skrømt til langt på natt. Hit opp lar hun Kristin Lavransdatter ri i følge med faren Lavrans Bjørgulfssøn, da hun som sjuåring er med opp på fjellet for første gang:

«Da de kom opover kanten, fór vinden imot dem og slo i deres klær – så Kristin syntes det var som noget levende som bodde heroppe, møtte dem og hilste. Det blåste og det blafret, mens hun med Arne gikk fremover moseflakene. Børnene satte sig ytterlig på en pynt, og Kristin stirret storøid, aldri hadde hun tenkt sig at verden var så vid og stor.»

Hundre år er gått, men landskapet har ikke forandret seg nevneverdig. Hundre år etter kan vi fremdeles fundere over hennes innsikter og hennes måte og arbeide på, ikke minst se hvordan hun omformulerte sine observasjoner og skrev dem inn i sine romaner. Vi feirer hundreårsjubileet for det store verket om Kristin Lavransdatter med å invitere til en litterær vandring i fjellandskapet der mange sentrale scener er skrevet inn. Det blir foredrag, litterære samtaler og vandringer ut i fjellet – inn i landskapet, fortellingen og floraen.

Den litterære vandringen strekker seg over tre dager, fra fredag fra 7.-9. oktober. Påmelding dere til leder@undset.no. Prisen for vandre- og foredragsprogram blir 2200 kr (2000 for medlemmer i Sigrid Undset-selskapet). I tillegg kommer overnatting og full kost [890kr per døgn], som gjøres direkte med Ole Martin på Laurgårdseter Fjellstue. Betalingsinfo får du når vi setter opp endelige deltakerlister.

Søndag 26. juni kl. 15.00-17.00: Bokprat 2022 i Nord-Sel kirke: 100 år med Korset

Velkommen til Bokprat 2022 hvor vi møter biskop Solveig Fiske og journalist/forfatter Tom Egil Hverven i samtale med Ragnhild Hovengen. Musikalsk innslag for Cello med Christine Bugjerde.

I trilogiens siste bok Korset er Kristin og Erlend Nikulaussøn med sine syv sønner tilbake på Kristins odelsgård Jørundgard. I samtalen løfter vi frem dramatiske hendelser fra denne siste delen av Kristin Lavransdatters liv.

Vi avslutter Bokprat 2022 med 100 års markering av Kristin Lavransdatters betydning, både litterært og som et dyptgripende religiøst verket i verdenslitteraturen.

Billettpris kr 275. Billetter kjøpes gjennom Otta kulturhus!

Vi fortsetter suksessen med våre vandringer, 20. august blir det litterær rundreise i unge Olav Audunssøns univers i Mjøslandskapet: Velkommen til en litterær rundreise i unge Olav Audunssøns univers. Reisen går fra Sigrid Undsets Bjerkebæk på Lillehammer og rundt i Mjøslandskapet der hun skrev inn fortellingen om Olav Audunssøn og Ingunn Steinfinnsdatter. Vi reiser med buss, og rundturen tar ca fem timer, med utreise fra Bjerkebæk lørdag 20. august klokken 10.00. Tilbakekomst samme sted ca kl 15.00. Turen går først til Veldre og Storlia, i landskapet der den foreldreløse Olav vokser opp sammen med Ingunn Steinfinnsdatter. De to er lovet til hverandre allerede som barn, men de tar saken i egne hender, forelsker seg og foregriper ekteskapets gleder. Vi blir med dem videre til Hamar, og Domkirkeodden, der de oppdager hverandre som mann og kvinne. Vi følger den vakre kjærlighetshistorien, som har sin pris. Mørke krefter driver dem begge to til å begå skjebnesvangre handlinger. Turen fortsetter til Syljuåsen og Mesnalia kirke er siste stopp, før vi returnerer til Bjerkebæk. For medlemmer av Sigrid Undset-selskapet 400,-/450,- for ikke medlemmer (inkludert kaffe og formiddagsmat på Domkirkeodden). Meld din interesse til leder@undset.no.

Sigrid Undset-selskapet arrangerer turen. Marie Kløvstad Øye forteller underveis. Hun er pensjonert lektor, skribent, kursholder for Folkeuniversitetet og en mye benyttet foredragsholder.

I august og september blir det også flere byvandringer i Kristin Lavransdatters Oslo i Middelalderparken.

Vi i Sigrid Undset-selskapet er også glade for at vi har innledet et samarbeid med Temareiser Fredrikstad slik at våre medlemmer får en rabatt på 500 kroner på deres Undset-reiser.

Ny tur til Sigrid Undsets Roma planlegges 20. – 25. mars 2023. I Roma fant Sigrid Undset alt hun lengtet etter – tid til å være ung, rangle og dovne seg. Her fant hun også kjærligheten. Til en venninne skrev Sigrid Undset: «Kjære Karen, hvis du reiser til utlandet, så ta en trip til Rom, bare for at drikke af denne ugudelig deilige vinen her. Gud hjelpe mig, hvor jeg skal savne den, når jeg engang ikke er her mere!»

Kristin Brandtsegg Johansen er reiseleder for denne med turen. Mer info og påmelding finner du her: https://www.temareiserfredrikstad.no/sigrid-undsets-roma-2

Over sommeren planlegger vi også byvandring i Trondheim, over Sverresborg og Feginsbrekka, videre ned til Kristkirken. Meld gjerne din interesse til leder@undset.no.

Vi takker for støtte fra alle dere som er medlem i Sigrid Undset-selskapet og til våre støttespillere: Gunnar Bjerkes kulturstiftelse, Bergesenstiftelsen, Fritt Ord og Sparebankstiftelsen, som gjør det mulig å invitere og lage program for formidling av Sigrid Undsets liv og forfatterskap! Vi takker også for godt samarbeid med Norsk Litteratufestival – Sigrid Undset-dagene, Stiftelsen Lillehammer museum som forvalter Bjerkebæk – Sigrid Undsets hjem på Lillehammer og Nasjonalbiblioteket som forvalter arkivet etter Sigrid Undset.

Kjenner du noen som kan ha glede av et medlemskap i Sigrid Undset-selskapet så vil vi gjerne ha med flere interesserte. Verv gjerne en venn og gi bort et medlemskap i gave. Gå inn her: https://www.undset.no/medlemskap/ Eller send navn og adresse til leder@undset.no.

Nå gjenstår det bare å ønske dere alle god sommer!

Beste hilsen styret i Sigrid Undset-selskapet