Undset Rectangle 1

 > 

 > 

Julehilsen og oppdatert program for våren 2022

Julehilsen og oppdatert program for våren 2022

Kjære medlemmer i Sigrid Undset-selskapet — Vi håper det står bra til med dere i desembermørket, selv om økt smittevern legger humper i veien for mange førjulsarrangementer. Vi får krysse fingrene for bedre tider til våren, og med alle forbehold legger vi likevel ved oppdatert program for våren.

ÅRSMØTET I SIGRID UNDSET-SELSKAPET blir avholdt torsdag 3. mars kl 18.00. Håper vi kan møtes fysisk i Leseriet på Lillehammer, alternativt blir det på Zoom. Det blir gjennom- gang av årsmeldingen, regnskap og revisjonsberetning og ikke minst, valg av nytt styre. Håper mange av dere vil holde av dagen og møte opp.

DET TRADISJONSRIKE VÅRMØTET på Aschehoug forlag i Oslo blir forhåpentligvis arrangert 15. mars kl 18.00. Etter to år med koronatiltak som har gjort det umulig, håper vi at

 

JULEHILSEN OG OPPDATERT PROGRAM FOR VÅREN 2022 1/4

vi kan invitere dere til vårmøtet. I år har vi invitert Jørn Øyrehagen Sunde, som er professor i rettshistorie og leder av Lands- lovprosjektet 2014-2024, til å se nærmere på hvordan Sigrid Undset var en av få i sin samtid med inngående kjennskap til norsk middelalderrett. Denne innsikten formidlet hun både i sine essays og i sine historiske romaner. Spesielt vil han se nærmere på bøkene om Kristin Lavrans- datter for å vise hvordan Sigrid Undset brukte sitt forfatterskap, aktivt for å gi middelalderen samtidsrelevans.

I mars sender vi også ut NYTT NUMMER AV GYMNADENIA. Ikke minst vil vi oppfordre dere til å følge oss på våre hjemmesider www.undset.no og på Face- book og Instagram.

SIGRID UNDSETS ROMA: Etter to års koronaopphold har Temareiser Fredriks- tad igjen satt opp en reise i Sigrid Undsets fotspor i Roma. Reiseperiode 20. – 25. mars 2022. I Roma fant Sigrid Undset

alt hun lengtet etter – tid til å være ung, rangle og dovne seg. Her fant hun også kjærligheten. Til en venninne skrev Sigrid Undset: «Kjære Karen, hvis du reiser til utlandet, så ta en trip til Rom, bare for at drikke af denne ugudelig deilige vinen her. Gud hjelpe mig, hvor jeg skal savne den, når jeg engang ikke er her mere!»I likhet med så mange andre skandinaviske kunstnere og akademikere som fant veien ned til Roma, hadde hun fått stipend for å tilbringe vinteren og våren for å studere og la seg inspirere. Som ung forfatter var Sigrid Undset kanskje den mest moderne av dem alle, samtidig var hun den som dykket lengst ned i det religiøse universet hun fant der nede, og som hun kjente igjen fra den skandinaviske sagadiktningen. Her fant hun også sporene etter faren, som døde da hun bare var elleve år, arkeologen Ingvald Undset som hadde forsket på de gamle ruinene på Forum. Ikke minst fant hun Caterina av Siena, den hellige Birgitta, og troen – i de vakre kirkerommene. «I årevis har det forekommet mig at alle veier fører til Rom, og jeg kan ikke vente lenger med at gå dem,» skrev Sigrid Undset. Kristin Brandtsegg Johansen er reiseleder for denne med turen, med vandringer i strøkene der Sigrid Undset bodde og inn i kirkerom som fikk en spesiell betydning for henne. Mer info og påmelding finner du her: https://www.temareiserfredriks- tad.no/sigrid-undsets-roma-2

Så gleder vi oss til å invitere til VÅRENS VAKRESTE EVENTYR – DUGNAD I SIGRID UNDSETS HAGE og ikke minst til tradisjonsrike søndager med samtaler, forestillinger og foredrag på Bjerke- bæk. Her er datoene ennå ikke satt, men dugnaden pleier å være i begynnelsen av mai. Dato kommer på e-post og deles i sosiale medier. Følg med!

 

JULEHILSEN OG OPPDATERT PROGRAM FOR VÅREN 2022

I mai og juni fortsetter vi suksessen med VANDRINGER I SIGRID UNDSETS LITTERÆRE OG BIOGRAFISKE UNIV- ERS. Det blir hagevandringer på Bjerke- bæk og byvandringer i Sigrid Undsets Kristiania og i Kristin Lavransdatters Oslo i Middelalderparken, Fjellvandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen 24.-26. juni. Meld din interesse til leder@ undset.no så sender vi program. I år blir det også Litterær vandring på Svart- skog søndag 22. mai kl 17.00. Vi starter denne vandringen ved Oppegård kirke, og vandrer ut i landskapet rundt gården Søndre Oppegård, gjennom utmarkene og skogen der Sigrid Undset har valgt å legge flere sentrale hendelser i både Kristin Lavransdatter og Olav Audunssøn, videre til Bålerud pensjonat, hvor hun satt og skrev ferdig romanen om Jenny. Hold av dagen, mer info kommer.

Torsdag 20. mai er dagen for SIGRID UNDSETS FØDSELSDAG OG SESONG- ÅPNING av hennes hjem Bjerkebæk. Program kommer.

HUNDRE ÅR MED KRISTIN LAVRANS- DATTER! Tirsdag 31. mai kl 13.00-17.00 planlegger vi et seminar i anledning av at det er hundre år siden Korset – tredje del av trilogien om Kristin Lavransdatter ble utgitt i 1922. Det skal handle om Gud i litteraturen, om tro og tvil og ikke minst om den katolske arven i norsk litteratur. Sigrid Undset var i mange av sine bøker opptatt av å løfte denne arven frem, og minne leserne på hvilken betydning den har hatt i norsk historie. I et brev til

historikeren Fredrik Paasche i 1921, mens hun skrev på det andre bindet av trilo- gien, skrev Sigrid Undset: «Jeg har selv aldri arbeidet på noen bok med slik glede og med en sånn følelse av at jeg kjente og holdt av de mennesker, jeg skrev om. Og jeg tør kanskje vende meg til Dem med bønn om at De vil rettlede meg litt med hensyn til kilder som jeg får bruk for under arbeidet med annen del – hvor jeg best kan finne de opplysninger jeg trenger. […] Ja nå må De unnskylde disse fem fullskrevne sider, men det er jo så sin sak å skulle oppkonstruere et hittil ukjent kapittel i Norgeshistorien.» Programmet for seminaret er snart klart, det vil bli holdt i Aulaen på Bjerkebæk.

ÅRETS SIGRID UNDSET-FORELESNING

blir holdt fredag 3. juni kl 17.00. På nyåret vil vi lansere hvem vi har invitert til å holde den tradisjonsrike forelesningen 2022.

 

HAGEDAG I SIGRID UNDSETS HAGE

på Bjerkebæk, med foredrag, samtaler, høytlesning og aktiviteter for gjester i alle aldre. Program kommer.

UNDSET FOR UNGE. I vår planlegger vi i samarbeid med Pegasus på Litteratur- festivalen et omfangsrikt program med fortelling, lese- og skrivekurs for barn og unge, på ulike klassetrinn. Vi ønsker at alle barn og unge i regionen blir invitert til besøk på Bjerkebæk og får kjennskap til Sigrid Undset og hennes forfatterskap. Program kommer!

JULEHILSEN OG OPPDATERT PROGRAM FOR VÅREN 2022

Fredag 24. juni blir det PREMIERE PÅ KRISTINSPELET PÅ JØRUNDGARD I SEL. Her kan du lese mer om årets spel og sikre deg billetter: https://kristinspelet.no

Vi takker for støtte fra alle dere som er medlem i Sigrid Undset-selska- pet og til våre støttespillere: Gunnar Bjerkes kulturstiftelse, Bergesen- stiftelsen, Fritt Ord og Sparebankstiftelsen, som gjør det mulig å invitere og lage program for formidling av Sigrid Undsets liv og forfatterskap! Vi takker også for godt samarbeid med Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene og Stiftelsen Lillehammer museum som forvalter Bjerke- bæk – Sigrid Undsets hjem på Lillehammer.

Kjenner du noen som kan ha glede av et medlemskap i Sigrid Undset-sel- skapet så vil vi gjerne ha med flere interesserte. Verv gjerne en venn og gi bort et medlemskap i gave. Gå inn her: https://www.undset.no/ medlemskap/ Eller send navn og adresse til leder@undset.no

Nå gjenstår det bare å ønske dere alle en god adventstid og en riktig god jul!

Beste hilsen styret i Sigrid Undset-selskapet