Undset Rectangle 1

 > 

 > 

Sommerhilsen med en sniktitt på høstens program

Sommerhilsen med en sniktitt på høstens program

Kjære dere, medlemmer i Sigrid Undset-selskapet 

Her kommer en sommerhilsen med en sniktitt på høstens program! Takk til alle som kom på vårens arrangementer! For en glede at vi kunne feire  Sigrid Undsets fødselsdag med sesongåpning på Bjerkebæk 20. mai og ikke  minst at vi kunne fortsette feiringen av hundreårsjubileet for Kristin  Lavransdatter, med Husfrue-seminar på Bjerkebæk. Det ble interessante  foredrag og påfølgende samtale med Bergsveinn Birgisson, Cecilie Enger og  Kaja Schjerven Mollerin. Vi vil følge opp noen av høydepunktene fra seminaret  i neste nummer av Gymnadenia. 

Denne våren har vi også møtt mange Undset-interesserte på vandring:  Hagevandring på Bjerkebæk, Fjellvandring i Kristin Lavransdatters rike på  Høvringen og byvandring i Middelalderparken. Vi vil fortsette vandringene til  høsten. I år er det også hundre år siden Sigrid Undset kunne kjøpe Bjerkebæk og  gjøre det til sitt eget. Vi anbefaler alle å ta en tur innom på veien til eller fra  sommerferiens reisemål. Ta en rusletur i den vakre hagen der de i år har en  lesevandring med utdrag fra Husfrue langs stien. Ta en kaffe i publikumssenteret Guds skjønne døtre, der også butikken bugner av utvalgte gaver i William  Morris design, vakkert engelsk porselen, som ligner Sigrid Undsets servise. Som  medlem i Sigrid Undset-selskapet får du 25 prosent avslag i butikken. Du får  også en titt inn i husene og utstillingen fra reisene hennes i Skrivestua og Et  nobelt møte i aulaen. 

Her er foreløpige planer for høsten 2021 med foredrag og vandringer 

Lengselen etter en hage. Hagevandring på Sigrid Undsets Bjerkebæk.  Søndag 15. august kl 15.00: Hele sitt liv drømte Sigrid Undset om en hage, helt  til hun endelig fikk sin egen hage på Bjerkebæk. Vandringen går gjennom Sigrid  Undsets vakre hage på Bjerkebæk, men det blir også en reise gjennom Sigrid  Undsets biografi og inn i forfatterskapet hennes. For å skape et bilde av hva  naturen og botanikken betød for henne og for forfatterskapet hennes, må vi gå  helt tilbake til den første hagen hun hadde en opplevelse av, morfarens hage – i  Kalundborg – og trekke en grønn tråd gjennom hennes oppvekst, fra den skjønne barndom i Lyder Sagens gate, via flere gateadresser i Oslo, der hun  stadig lengtet etter en hage, mens hun vandret ut på Bygdøy, ut i Marka og ut på  jordene i Vestre Aker. Ikke minst vil vi gi dere små gløtt inn i romanene hennes  og hvordan hun tar i bruk sine forestillinger om naturen, for å skrive frem sine  romankarakterer og formgi de miljøene hun beskriver. Det er Marit Brandtsegg  og Kristin Brandtsegg Johansen som er guider for denne vandringen. Marit  Brandtsegg er landskapsarkitekt og var med på arbeidet med å gjenskape Sigrid  Undsets hage på Bjerkebæk da den ble rekonstruert. Hun har også vært leder for  Sigrid Undset-selskapet. Kristin Brandtsegg Johansen er idéhistoriker og  forfatter, blant annet har hun skrevet og redigert flere bøker om Sigrid Undset.  Hun er også redaktør i Gymnadenia.  

«Guds skjønne døtre» foredrag på med Jørn Øyrehagen Sunde på Bjerkebæk onsdag 15. september. Guds skjønne døtre er navnet på publikumsbygget på Bjerkebæk. Navnet er hentet fra tittelen til et essay Sigrid Undset skrev under eksil i USA under den andre verdskrig, og som ble publisert i Verdens Gang 22. desember 1947. I essayet tar Undset utgangspunkt i en allegori om «Guds fire døtre» i det norrøne dannelsesverket Kongsspegelen, for å fundere over samfunnsverdier som er under press i «vår forvirrede, plagede og sundsprengte verden». 

Jørn Øyrehagen Sunde er professor i rettshistorie og leder av Landslovprosjektet 2014- 2024. Han har sett nærmere på hvor Sigrid Undset fikk kunnskapen om «Guds fire døtre» fra. Ikke minst ser han nærmere på hvordan Sigrid Undset var en av få i sin samtid med inngående kjennskap til norsk middelalderrett. Denne innsikten brukte hun både i sine  essays med klar samtidsadresse og i historiske romer med en klar samtidsinteresse, uten å  være historisk upresis. Gjennom essayet «Guds fire døtre» og romanen «Kransen» vil han se  nærmere på tre eksempler fra norsk middelalderrettshistorie som Sigrid Undset brukte aktivt i  sitt forfattarskap, og hvordan hun på denne måten ga middelalderen samtidsrelevans. 

«Søvnløse netter» – foredrag av Hege Duckert på Bjerkebæk, søndag 26. september kl  14.00. Denne søndagen kommer Hege Duckert til Bjerkebæk for å snakke om norske kvinners  historie, med utgangspunkt i sin seneste bok Norsk kvinnehistorie – fra forsørgede  fruentimmer til skamløse jenter, men hun vil også se nærmere på Sigrid Undsets plass i den  historien. Hun vil trekke noen linjer fra den juridiske og sosiale situasjonen kvinner befant seg  i på slutten av 1800-tallet, og de politiske debattene som fulgte, om hva kvinner kunne, skulle  og burde. Ikke minst hvorfor de skrivende kvinnene ble så viktige i den historien, fra Camilla  Collett og Sigrid Undset og videre fremover. Hvordan kom Sigrid Undsets perspektiver frem i  debatter med de organiserte kvinnesakskvinnene, spesielt i polemikken med Katti Anker  Møller. Vi skal få høre hva var det som overrasket henne ved Sigrid Undset? Om hvordan hun  leste Jenny og Fru Marta Oulie som voksen, med minnene om da hun leste Kristin  Lavransdatter som ung i tankene. Hvilke spørsmål fra Undsets tid er fortsatt under debatt i  dag?

Hege Duckert er journalist og forfatter, og arbeider nå som rådgiver i NRK. Hun har tidligere  vært kulturredaktør i NRK og redaktør i Dagbladet. Hennes første bok var Men jeg har jo  ingenting å ha på meg, om motens historie. Våren 2021 kom Norsk kvinnehistorie på 200  sider. Den har allerede fått strålende mottakelse. 

Vi fortsetter suksessen med vandringer i Sigrid Undsets litterære og  biografiske univers. Det blir Byvandring i Kristin Lavransdatters Oslo i  Middelalderparken onsdag 11., 18, og 25. august kl 17.00. Vi begynner ved Mariakirkeruinen i Oslo, der den gamle byen lå, på bredden mellom utløpet av  Alnaelva og Klosterelva (Hovindbekken). Hvis vi myser og ser forbi all den nye  bebyggelsen i Bjørvika, kan vi se for oss hvordan Kristin Lavransdatter kom  seilende i onkelens kirkebåt, sjøveien, sørfra sammen med faren Lavrans og  festemannen Simon Darre – som hun var festet – eller altså forlovet – med. 

«Hun så innover mot byen med alle de lyse kirker og stenhuser som hevet sig  over mylderet av gråbrune tregårder og nøkne løvkroner. (…) De seilte så nær  byen at lukten av tjære og salt fisk bares ut til dem fra bryggene.» 

Vi skal følge Sigrid Undsets research til det store verket, vi vet at hun fulgte  nøye med på arkeologiske utgravninger i samtiden, ikke minst i utgravningen av Gamlebyen – som vi nå kaller Middelalderparken. Arbeidet ble den gangen ledet  av arkitekt Gerhard Fischer, som ga henne grundige omvisninger i  utgravningene og ble en viktig veileder for henne under arbeidet med Kristin  Lavransdatter. Billettene koster 150 for medlemmer i Sigrid Undset selskapet/200 for ikke-medlemmer. Du melder deg på ved å sende en e-post til  leder@undset.no

Fjellvandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen 10.-12. september Bli med på vandring – opplev Gudbrandsdals-fjellet som inspirerte forfatteren Sigrid Undset.  Hit opp til Laurgårdseter Fjellstue reiste den unge kontordamen og kommende forfatteren for  å gjøre research til den store romantrilogien. Her skrev hun seg inn i gjesteboka sommeren 1906 og 1907. I tillegg til å saumfare skriftlige kilder gjorde Sigrid Undset omfattende  research til sine romaner, hun undersøkte landskap, bygninger og annen gjenstandskultur,  vandret rundt i fjellene, lyttet til historiene og språket, ikke minst satt hun og røkte og hørte på  skrøner og skrømt til langt på natt. Hit opp lar hun Kristin Lavransdatter ri i følge med faren  Lavrans Bjørgulfssøn, da hun som sjuåring er med opp på fjellet for første gang: «Da de kom opover kanten, fór vinden imot dem og slo i deres klær – så Kristin syntes det var  som noget levende som bodde heroppe, møtte dem og hilste. Det blåste og det blafret, mens  hun med Arne gikk fremover moseflakene. Børnene satte sig ytterlig på en pynt, og Kristin  stirret storøid, aldri hadde hun tekt sig at verden var så vid og stor.»

Hundre år er gått, men landskapet har ikke forandret seg nevneverdig. Hundre år etter kan vi  fremdeles fundere over hennes innsikter og hennes måte og arbeide på, ikke minst se hvordan  hun omformulerte sine observasjoner og skrev dem inn i sine romaner. Vi feirer  hundreårsjubileet for det store verket om Kristin Lavransdatter med å invitere til en litterær  vandring i fjellandskapet der mange sentrale scener er skrevet inn. Det blir foredrag, litterære  samtaler og vandringer ut i fjellet – inn i landskapet, fortellingen og floraen. Den litterære vandringen strekker seg over tre dager, fredag 10. til søndag 12. september.  Siden vi må avvente og forholde oss til alle gjeldende smittevernhensyn og begrenset plass,  ber vi dere foreløpig melde dere til leder@undset.no. Det er stor interesse for denne  vandringen, men vi fører en venteliste frem til vi vet hvor mange vi kan være på  Larurgårdseter. Vi venter også med betaling, men prisen for vandre- og foredragsprogram blir  2000 kr (1800 for medlemmer av Sigrid Undset-selskapet). I tillegg kommer overnatting og  full kost [890kr per døgn], som gjøres direkte med Laurgardseter Fjellstue. Betalingsinfo får  du når vi setter opp endelige deltakerlister. 

På Nasjonalbiblioteket i Oslo er de i full gang med å digitalisere arkivet etter Sigrid Undset. Der finner du også bøker om og av Sigrid Undset på nb.no: Bokselskapet legger stadig ut nye digitaliserte, tekstkritiske utgaver av bøkene hennes: 

https://www.bokselskap.no/forfattere/undset 

I sommer kan du også få Undset på øret! Storytel i ferd med å lese inn Sigrid Undsets bøker,  i nye lydbøker: Petronella Barker leser Fru Marta Oulie, Gisken Armand leser Fattige  skjebner og De kloke jomfruer, så følger de en etter en utover sommeren, Gymnadenia,  Fortellingen om Kong Artur og ridderne av det runde bord… det er bare å lytte og glede seg 

Kjenner du noen som kan ha glede av et medlemskap i Sigrid Undset-selskapet så  vil vi gjerne ha med flere interesserte. Verv gjerne en venn og gi bort et  medlemskap i gave. Gå inn her: https://www.undset.no/medlemskap/ Eller send navn og adresse til leder@undset.no 

Nå gjenstår det bare å ønske dere alle en fortsatt god sommer! Beste hilsen styret i Sigrid Undset-selskapet