Undset Rectangle 1

 > 

 > 

SOMMERHILSEN – MED EN SNIKTITT PÅ ÅRETS PROGRAM

SOMMERHILSEN – MED EN SNIKTITT PÅ ÅRETS PROGRAM

Kjære medlem av Sigrid Undset-selskapet!

Bjerkebæk er nå endelig åpnet for publikum. De gamle husene og kaféen er stengt på grunn av smittevern, men hennes vakre hage og besøkssenteret med en rikholdig butikk, holder åpent. Fra 1. juli til 9. august er det åpent hver dag kl 11-16. Det er alltid en fantastisk opplevelse å komme til Bjerkebæk, og det er et nydelig sted å ta med seg kaffe på termos eller en piknikkurv, og finne seg en benk. I hagen er det også en lesevandring med utdrag fra Kransen. For barna er det rigget for oppdagelsesferd i hagen, der det er gjemt små forunderlige poster.

Undset-vandringer i Oslo og på Lillehammer

I august og september planlegger vi i Sigrid Undset-selskapet hagevandring på Bjerkebæk og byvandringer i Oslo. Sigrid Undset brukte stadig verbformen «å hjemme seg», om å finne seg til rette et sted, på en ny adresse eller på reise. Kanskje har det å gjøre med at hun som liten flyttet så ofte; ettersom faren ble sykere måtte de bo nærmere hans arbeidsplass. Med stor tilstedeværelse og innlevelse beskriver hun stemningen på nye steder, sanseinntrykkene der de lekte, og hun husker «hvert kratt og hvert jorde og hvert bekkefar» der hun bodde som barn. Til sammen bodde hun på ni ulike adresser rundt omkring i Oslo, blant annet Hasselbakken ovenfor Vestre Aker kirke, Lyder Sagens gate på Fagerborg, Keysers gate i sentrum, Observatoriegaten, Stensgaten, Pilestrædet og Eilert Sundts gate. Tilhørighet, forankring og tradisjon fikk avgjørende betydning gjennom hele Sigrid Undsets liv og tenkning, og er som en renning i alt hun skrev.

Vandringen starter i Stensparken ved statuen av Sigrid Undset, rett ovenfor Fredensborg kirke. Det er billedkunstner Hedevig Anker og idéhistoriker og forfatter Kristin Brandtsegg Johansen som er ansvarlige for vandringene i Sigrid Undset-selskapets regi.

Datoer: 30. august og 6. september, begge dager kl 13.

Pris: kr 150,-

For å melde deg på, send e-post til leder@wordpress-561851-1818375.cloudwaysapps.com (da får du også betalingsinformasjon).

Maks antall publikummere er 20, førstekvinne/-mann til mølla 🙂

Lengselen etter en hage

Gjennom hele livet drømte Sigrid Undset om å ha sin egen hage. På Bjerkebæk fikk hun endelig det: «Jeg synes det må være det deiligste, – det næst deiligste i verden – nei, det tredje deiligste at kunne grave et lite træ ned i jorden etsteds og så med nogen grund formode at en selv skal få se det vokse seg større». Det skrev Sigrid Undset i et brev til sin venninne Nini Roll Anker. På denne vandringen skal vi gjennom hennes egen hage lese frem refleksjoner og tanker fra brevene og romanene, men også essays og artikler, for å få et dypere bilde av hva hagen og naturen betød for Sigrid Undset, og hvordan det er nedfelt i forfatterskapet hennes.

Det er landskapsarkitekt Marit Brandtsegg som sammen med idéhistoriker og forfatter Kristin Brandtsegg Johansen snakker om Sigrid Undsets hage. Sigrid Uundset-selskapet er ansvarlige for arrangementet.

Dato: 23. august kl 13.

Pris: kr 100,-

For å melde deg på, send e-post til leder@wordpress-561851-1818375.cloudwaysapps.com (da får du også betalingsinformasjon).

Maks antall publikummere er 50, førstekvinne/-mann til mølla:)

I november gjenoppstår Sigrid Undset-dagene på Bjerkebæk

Norsk Litteraturfestival så dagens lys for 25 år siden, etablert med utgangspunkt i et seminar om Sigrid Undsets forfatterskap. I det koronaherjede jubileumsåret vender vi tilbake til utgangspunktet og inviterer til Sigrid Undset-dagene på Bjerkebæk lørdag 21. og 22. november, som er nøyaktig 100 år etter lanseringen av Kransen, første bind av Kristin Lavransdatter. Det blir seminar om den historiske romanen, foredrag, høytlesning og fortellerkunst. Et rikholdig program blir lansert i slutten av september. 24. november blir det en markering av en nyutgivelse av Kransen i tekstkritisk utgave, med foredrag og feiring i den store festsalen på Nasjonalbiblioteket. Hold av disse dagene, nærmere program kommer.

Nå gjenstår det bare å takke dere for følget og ønske dere riktig god sommer!