Undset Rectangle 1

 > 

 > 

VELKOMMEN TIL EN HØST MED VANDRINGER I SIGRID UNDSETS VERDEN!

VELKOMMEN TIL EN HØST MED VANDRINGER I SIGRID UNDSETS VERDEN!

 

Kjære medlem av Sigrid Undset-selskapet!

Lengselen etter en hage

I august og september planlegger vi i Sigrid Undset-selskapet hagevandring på Bjerkebæk, litterær fjellvandring i Kristin Lavransdatter rike på Høvringen og byvandringer i Sigrid Undsets Kristiania. Gjennom hele livet drømte Sigrid Undset om å ha sin egen hage. På Bjerkebæk fikk hun endelig det: «Jeg synes det må være det deiligste, – det næst deiligste i verden – nei, det tredje deiligste at kunne grave et lite træ ned i jorden etsteds og så med nogen grund formode at en selv skal få se det vokse seg større». Det skrev Sigrid Undset i et brev til sin venninne Nini Roll Anker. På denne vandringen skal vi gjennom hennes egen hage lese frem refleksjoner og tanker fra brevene og romanene, men også essays og artikler, for å få et dypere bilde av hva hagen og naturen betød for Sigrid Undset, og hvordan det er nedfelt i forfatterskapet hennes.

Det er landskapsarkitekt Marit Brandtsegg som sammen med idéhistoriker og forfatter Kristin Brandtsegg Johansen snakker om Sigrid Undsets hage. Sigrid Undset-selskapet er ansvarlige for arrangementet.
Dato: 23. august kl 13:00
Pris: kr 100,-
Påmelding: e-post til leder@wordpress-561851-1818375.cloudwaysapps.com (da får du også betalingsinformasjon).
Maks antall publikummere: 50

         

 

Byvandring i Sigrid Undsets Kristiania
Sigrid Undset brukte stadig verbformen «å hjemme seg», om å finne seg til rette et sted, på en ny adresse eller på reise. Kanskje har det å gjøre med at hun som liten flyttet så ofte; ettersom faren ble sykere måtte de bo nærmere hans arbeidsplass. Med stor tilstedeværelse og innlevelse beskriver hun stemningen på nye steder, sanseinntrykkene der de lekte, og hun husker «hvert kratt og hvert jorde og hvert bekkefar» der hun bodde som barn. Til sammen bodde hun på ni ulike adresser rundt omkring i Oslo, blant annet Hasselbakken ovenfor Vestre Aker kirke, Lyder Sagens gate på Fagerborg, Keysers gate i sentrum, Observatoriegaten, Stensgaten, Pilestrædet og Eilert Sundts gate. Tilhørighet, forankring og tradisjon fikk avgjørende betydning gjennom hele Sigrid Undsets liv og tenkning, og er som en renning i alt hun skrev.

Vandringen starter i Stensparken ved statuen av Sigrid Undset, rett ovenfor Fredensborg kirke. Det er billedkunstner Hedevig Anker og idéhistoriker og forfatter Kristin Brandtsegg Johansen som er ansvarlige for vandringene i Sigrid Undset-selskapets regi.
Datoer: 30. august og 6. september, begge dager kl 13:00 og 16:00.
Interessen for disse vandringene har vært stor, så vi har satt opp ekstra vandringer på lørdag 29. august kl 13:00 og 16:00 og onsdag 9. september kl 17:00.
Pris: kr 150,-
Påmelding: e-post til leder@wordpress-561851-1818375.cloudwaysapps.com (da får du også betalingsinformasjon).
Maks antall publikummere: 20

Litterær fjellvandring i Kristin Lavransdatters rike
Opplev Gudbrandsdals-fjellet som inspirerte Sigrid Undset – bli med på vandring i Kransen og Kristin Lavransdatters rike på Høvringen. Hit opp til Laurgardseter Fjellstue reiste Sigrid Undset for å gjøre research til det store romanverket. I år er det hundre år siden Kransen kom ut, og vi feirer med å invitere til en litterær vandring her oppe mange sentrale scener skrevet inn i landskapet. Hit opp reiser Kristin med faren Lavrans, da hun møter alvemøen. På Laurgardseter Fjellstue skrev Sigrid Undset seg inn i gjesteboka sommeren 1906. Det blir foredrag, litterære samtaler og vandringer ut i fjellet – inn i landskapet og floraen, som betød så mye for henne.

Den litterære vandringene strekker seg over to dager, lørdag 12. og søndag 13. september. Siden vi må forholde oss til alle smittevernhensyn er det begrenset plass, meld deg på til leder@wordpress-561851-1818375.cloudwaysapps.com. Prisen for vandre- og foredragsprogram er kl 1600 kr. I tillegg kommer overnatting og full kost [ca 1000kr], som gjøres direkte med Laurgardseter Fjellstue. Betalingsinfo får du når du melder deg på til leder@wordpress-561851-1818375.cloudwaysapps.com.
Foreløpig program:
Lørdag 12. september
12:00 Innsjekking
13:00 Velkomstlunsj. Kristin Brandtsegg Johansen og Ole Martin Haugen som driver Laurgardseter Fjellstue forteller om Sigrid Undsets reiser og tilknytning til fjellstua.
15:00 Litterær utflukt i landskapet, der vi hører om Kristin Lavransdatters første tur opp på fjellet med Lavrans, og møtet med alvemøen.
17:00 Foredrag i fjellstua om forskeren og utforskeren Sigrid Undset, og hennes forankring i området, ved Sigrun Slapgard.
18:00 Foredrag om det store katolske trosuniverset Kristin Lavransdatter befinner seg i og som Sigrid Undset selv konverterte til i 1924, ved Kristin Brandtsegg Johansen.
19:00 Middag med kåseri om hva Kristin Lavransdatter serverte.
«Mat må en ha, enten det er slik eller slik», uttaler fru Åshild i Kransen.
21:00 Litterær samtale i stua

Søndag 13. september
Frokost
10:00 Litterær samtale med gjester
12:00 Innføring i fjellfloraen, botanikken og naturens betydning for Sigrid Undset og høytlesning der vi ser hvordan det nedfeller seg i Kransen, ved Sigrun Slapgard og Kristin Brandtsegg Johansen.
13:00 Lunsj
14:00 Litterær vandring inn til Smuksjøseter, med botaniske samtaler
16:00 Avslutning på fjellstua

Hvis noen vil møtes nede på Laurgard i Sel og se hvor Sigrid Undset satt og skrev; vi vandrer et lite stykke nordover pilegrimsleden.

Håper å se noen av dere på vandring i høst!

Sensommerlig hilsen,
styret i Sigrid Undset-selskapet

Vi minner om:
Bjerkebæk holder åpent for publikum alle helger i september. De gamle husene og kaféen er stengt på grunn av smittevern, men hagen og besøkssenteret med en rikholdig butikk, holder åpent. I hagen er det en lesevandring med utdrag fra Kransen. For barna er det rigget for oppdagelsesferd i hagen, der det er gjemt små forunderlige poster.

Sigrid Undset-dagene
I det koronaherjede jubileumsåret vender vi tilbake til utgangspunktet og inviterer til Sigrid Undset-dagene på Bjerkebæk 21. og 22. november, nøyaktig 100 år etter lanseringen av Kransen, første bind av Kristin Lavransdatter. Det blir seminar om den historiske romanen, foredrag, høytlesning og fortellerkunst. Et rikholdig program blir lansert i slutten av september. Nærmere program lanseres og billettene legges ut i slutten av september.