Undset Rectangle 1

 > 

 > 

JULEBREV FRA SIGRID UNDSET-SELSKAPET

JULEBREV FRA SIGRID UNDSET-SELSKAPET

God jul og gode ønsker for det nye året! 

Kjære dere medlemmer i Sigrid Undset-selskapet 

Det var med stor glede vi endelig å kunne ønske velkommen til Sigrid Undset-dagene på  Lillehammer lørdag 21.-22.november. Endelig fikk vi feiret at det er hundre år siden Kransen,  første bok i trilogien om Kristin Lavransdatter ble utgitt. Vi fikk både belyst den historiske  romanen og hvilken betydning den har hatt, og hvilken betydning den kan ha i vår tid. Ikke  minst hvilke historiske kilder og begivenheter Sigrid Undset har skrevet inn i fortellingene, og  hva har det betydd både for oss som nasjon eller som skandinaver. Vi fikk kvalifiserte folk,  akademikere og forfattere, til å si noe om før og nå, politisk potensiale, politiske slagsider etc.  Undset-biograf Sigrun Slapgard holdt et innledende foredrag med utgangspunkt i Sigrid  Undsets tilknytning til Lillehammer, men også Sel og Høvringen. Aftenpostens  litteraturkritiker Ingunn Økland fulgte opp med et foredrag om mottakelsen av Kransen i den  norskeoffentligheten, men også sitt eget møte med Sigrid Undsets bøker. Deretter var det  panelsamtale med historiker Tore Skeie og forfatter Thorvald Steen. 

Bjerkebæk i novemberskrud, den første snøen falt lørdag 21. november. 

Billettene til arrangementene ble revet bort nesten med det samme programmet ble lagt ut,  Det samme gjaldt lanseringen av årets Juleroser som ble markert på Bjerkebæk, med samtale  mellom redaktøren Herborg Kråkevik og Undset-biograf Sigrun Slapgard, som har skrevet om  «Å ture jul med Sigrid Undset». De siste årene er det stadig nye sider ved Sigrid Undsets liv 

og forfatterskap som belyses, og forfatter og journalist Morten A Strøksnes har i flere  sammenhenger trukket frem reiseskildringen Tilbake til fremtiden og den politiske Sigrid  Undset som måtte flykte fra Norge i aprildagene 1940. Hans møte med Sigrid Undset ble  belyst i samtalen med festivalsjef Marit Borkenhagen på Bjerkebæk, under tittelen «Da  menneskehjertene forandret seg». For de som ikke fikk det med seg blir det nye muligheter på  vårmøtet i Oslo, se nedenfor i vårprogrammet. Marit Eikemo holdt årets Sigrid Undset forelesning under tittelen «Et øyeblikk av nåde». Som siste innslag på programmet hadde vi  også samtale med Christine Myrvang om hennes nye bok Tause kilders tale, var Dea Sigrid  Undsets store, uforløste kjærlighet? Vi takker stiftelsen Fritt Ord for støtte til å gjennomføre  det flotte programmet.

 

I disse dager fortsetter vi å legger vi planer for våren 2021 der vi altså fortsetter  hundreårsfeiringen av bøkene om Kristin Lavransdatter – de skal feires tre år til ende. Våren  2021 er det altså Husfrue som skal fremheves og feires.  

Den flotte feiringer av i hundreårsmarkeringen av Kransen på Nasjonalbiblioteket i Oslo 24.  november ble dessverre utsatt på grunn av smittesituasjonen, men vi gleder oss til å ta det  igjen på nyåret. Følg med i sosiale medier for nye datoer. 

Som mange av dere har fått med dere ble det en høst i vandringenes tegn for alle Sigrid  Undset-interesserte og det var spesielt hyggelig ettersom så mange planer for våren 2020  måtte skrinlegges og utsettes. Til våren vil vi følge opp våre vandringer i Sigrid Undsets 

litterære og biografiske univers, med hagevandringer på Bjerkebæk, byvandringer i Sigrid  Undsets Kristiania og i Kristin Lavransdatters Oslo i Middelalderparken (mai/juni),  Fjellvandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen 25.-27. juni. Datoer på  hagevandringer og byvandringer kommer senere. Meld din interesse til leder@wordpress-561851-1818375.cloudwaysapps.com så  lager vi venteliste. 

Årsmøtet i Sigrid Undset-selskapet blir avholdt onsdag 3. mars kl 19.00 i Leseriet på  Lillehammer. Håper mange av dere finner anledning til å komme.  

Det tradisjonsrike vårmøtet på Aschehoug forlag i Oslo blir 10. mars kl. 18.00. Her er Morten  A. Strøksnes invitert til å snakke om sitt møte med Sigrid Undset og sin lesning av Tilbake til  fremtiden spesielt, i samtale med Kristin Brandtsegg Johansen. I tillegg vil Marit  Borkenhagen fortelle om vårens litteraturfestival på Lillehammer. 

I mars vil vi også lansere nytt nummer av Gymnadenia og ikke minst vil vi presentere våre  planer for mer digital publisering på våre hjemmesider, slik at dere kan lese interessante  Undset-saker og nyheter året rundt og vi kan bygge opp en digital Sigrid Undset-plattform med godt lesestoff. Vi kommer tilbake med tidspunkt for dette.  

Vi gleder oss til å annonsere navnet på den vi har invitert til å holde neste års Sigrid Undset forelesning. Den blir holdt torsdag 27. mai kl 17.00. I tillegg planlegger vi et seminarprogram  under festivalen i anledning av at det er hundre år siden Husfrue ble utgitt i 1921. Denne  gangen skal det handle om «kjærligheten» i litteraturen. Fortellingen om fatal og forbudt  kjærlighet har hatt et langt liv i litteraturen, der Shakespeares Romeo og Julie kanskje er det  mest kjente eksempelet. Igjen tar vi utgangspunkt i Sigrid Undsets historiske romaner, men  griper enda lengre tilbake, til folkevisene, legendene om kong Arthur men også og Tristan og  Isolde, sistnevnte regnes som vår kulturs første kjærlighetsroman. Hvilke tråder går fra de  gamle historiene om de elskende som får hverandre mot alle ods – med Gud og fortelleren på  sin side – frem til Kristin og Erlend. Vi har vi invitert Kaja Schjerven Mollerin, Inger Merete  Hobbelstad og Bergsveinn Birgisson til å snakke om dette temaet onsdag 26. mai kl 16.00- 19.00. Seminaret planlegges på egnet sted, Bjerkebæk eller Lillehammer litteraturhus.

Så gleder vi oss til å invitere til vårens vakreste eventyr – dugnad i Sigrid Undsets hage og ikke minst til tradisjonsrike søndager med forestillinger og foredrag på Bjerkebæk. Her er  datoene ennå ikke satt, men program kommer på e-post og deles i sosiale medier. Følg med! 

Lørdag 26. juni blir det premiere på Kristinspelet på Jørundgard i Sel. Her kan du lese mer om  årets spel og sikre deg billetter: https://kristinspelet.no 

Søndag 27. juni kl 15-17: 100 år med Husfrue – å leve sammen. Bokprat i Nord-Sel kirke  med samlivsterapeut Sissel Gran og forfatter/historiker Thorvald Steen i samtale med  programleder Ragnhild Hovengen. Tonefølge med cellist Christine Bugjerde.  

Kjenner du noen som kunne ha glede av et medlemskap i Sigrid Undset-selskapet så vil vi  gjerne ha med flere interesserte. Verv gjerne en venn og gi bort et medlemskap i julegave.  Årsavgift regnes først fra og med det nye året. Gå inn her:  

https://www.undset.no/medlemskap/ 

Eller send navn og adresse til leder@wordpress-561851-1818375.cloudwaysapps.com 

Så gjenstår det bare å ønske dere en fortsatt fin adventstid og riktig god jul! Vi håper å se  riktig mange av dere i det nye året. 

Sigrid Undset i peisestua på Bjerkebæk, med juletreet pyntet med norske og danske flagg. 

Beste hilsen Sigrid Undset-selskapet