Undset Rectangle 1

 > 

 > 

Vårens program i Sigrid Undset-selskapet

Vårens program i Sigrid Undset-selskapet

Vårens program 2021

Kjære alle medlemmer i Sigrid Undset-selskapet

Takk til alle som deltok på Årsmøtet på zoom, som ble avholdt 3. mars. Årsmeldingen, regnskap og revisjonsberetning og det nye styret blir lagt ut på hjemmesiden vår www.undset.com, under OM OSS:

Det er med glede vi sender dere oppdaterte planer for våren 2021 der vi altså fortsetter hundreårsfeiringen av bøkene om Kristin Lavransdatter – de skal feires tre år til ende. Denne våren er det altså Husfrue som skal fremheves og feires.

Det tradisjonsrike vårmøtet på Aschehoug forlag i Oslo 10. mars kl. 18.00 ble dessverre utsatt, men vil bli sendt digitalt – men som en koronabonus har vi fått lov til å låne peisestua på Bjerkebæk til å ta opp samtalen og det øvrige programmet. Det gir en ekstra atmosfære å få komme innenfor veggene i Sigrid Undsets stue, ettersom den har vært stengt hele forrige sesong. Håper mange av dere vil følge med! Vi har invitert forfatter og journalist Morten A. Strøksnes til en samtale om hans møte med Sigrid Undset og hans lesning av Tilbake til fremtiden spesielt. Mange av dere fikk sikkert med dere den interessante artikkelserien han hadde i Dag og Tid våren 2020 om Sigrid Undsets reiseskildring. Denne våren kommer Tilbake til fremtiden ut på nytt med nyskrevet forord av Morten Strøksnes. Ny dato for arrangementet kommer. Følg med på www.undset.no og sosiale medier.

I mars vil vi også lansere nytt nummer av Gymnadenia og ikke minst vil vi presentere våre planer for mer digital publisering på våre hjemmesider, slik at dere kan lese interessante Undset-saker året rundt. Vi ønsker å bygge opp en digital Sigrid Undset-plattform med godt lesestoff. Vi kommer tilbake med tidspunkt for dette.

Så gleder vi oss til å invitere til vårens vakreste eventyr – dugnad i Sigrid Undsets hage og ikke minst til tradisjonsrike søndager med forestillinger og foredrag på Bjerkebæk. Her er datoene ennå ikke satt, men det pleier å være i begynnelsen av mai. Dato kommer på e-post og deles i sosiale medier. Følg med!

Torsdag 20. mai er dagen for Sigrid Undsets fødselsdag og sesongåpning av hennes hjem Bjerkebæk. Vi feirer dagen med Litterær samtale om DE BLANKE ORDENE fra Sigrid Undsets verden og musikalsk innslag. I denne samtalen har Tordis Ørjasæter og Kristin Brandtsegg Johansen samlet ord og utdrag fra hennes brev, essays og romaner for å vise bredden i klokskapen, kraften og treffsikkerheten i de presise innsiktene hun formulerte og satte dem på papiret.

Hundre år med Kristin Lavransdatter! Onsdag 26. mai kl 16.00-19.00 planlegger vi et seminar i anledning av at det er hundre år siden Husfrue ble utgitt i 1921. Denne gangen skal det handle om den store kjærligheten i litteraturen. Fortellingen om fatal og forbudt kjærlighet har hatt et langt liv i litteraturen, der Shakespeares Romeo og Julie kanskje er den mest kjente. Vi tar utgangspunkt i Sigrid Undsets historiske romaner, men griper enda lengre tilbake, til folkevisene, legendene om kong Artur men også og Tristan og Isolde, sistnevnte regnes som vår kulturs første kjærlighetsroman. Hvilke tråder går fra de gamle historiene om de elskende som får hverandre mot alle ods – med Gud og fortelleren på sin side – frem til Kristin og Erlend. Vi har vi invitert Kaja Schjerven Mollerin, Inger Merete Hobbelstad og Bergsveinn Birgisson til å snakke om dette temaet. Seminaret blir i Aulaen på Bjerkebæk.

Årets Sigrid Undset-forelesning blir holdt torsdag 27. mai kl 17.00. I år har vi invitert Åsa Linderborg til å holde den tradisjonsrike forelesningen. Åsa Linderborg er historiker, forfatter og kulturskribent. Mest kjent for den kritikerroste romanen Meg eier ingen, fra 2007 som er en selvbiografisk barndomsskildring om hennes oppvekst med en alkoholisert far. Hennes seneste bok Året med 13 måneder. En dagbok, kom i 2020. Linderborg medvirker i radioprogrammet «Norsken, svensken og dansken» som sendes i Norge, Sverige og Danmark.

Lørdag 29. mai kl. 13.00: Tilbake til fremtiden. Til tross for at Morten Strøksnes har lest det meste av det som er utgitt av reiselitteratur i Norge var Tilbake til fremtiden, Undsets skildring av flukten til Amerika og foranledningen for denne, inntil ganske nylig ukjent for ham. Og han er ikke den eneste. Boka har ikke blitt utgitt som selvstendig verk på 70 år, før nå! I en artikkelserie i Dag og tid skrev Strøksnes at Tilbake til fremtiden kanskje er den beste skildringen av krigsutbruddet i Norge i 1940. Bli med når festivalsjef Marit Borkenhagen møter Strøksnes for å snakke mer om den glemte klassikeren og
om Strøksnes’ ambivalente vei inn i Undsets forfatterskap.

Lørdag 29. mai kl. 15.00: Lengselen etter en hage. Hagevandring på Sigrid Undsets Bjerkebæk. Hele sitt liv drømte Sigrid Undset om en hage, helt til hun endelig fikk sin egen hage på Bjerkebæk. Nå inviterer vi dere med rundt i den hagen hun etablerte rundt seg på Bjerkebæk, men det blir også en reise gjennom Sigrid Undsets biografi og inn i forfatterskapet hennes. For å gi dere et bilde av hva naturen og botanikken betød for henne og for forfatterskapet hennes, må vi gå helt tilbake til den første hagen hun hadde en opplevelse av, morfarens hage – i Kalundborg – og trekke en grønn tråd gjennom hennes oppvekst, fra den skjønne barndom i Lyder Sagens gate, via flere gateadresser i Oslo, der hun stadig lengtet etter en hage, mens hun vandret ut på Bygdøy, ut i Marka og ut på jordene i Vestre Aker. Ikke minst vil vi gi dere små gløtt inn i romanene hennes og hvordan hun tar i bruk sine forestillinger om naturen, for å skrive frem sine romankarakterer og formgi de miljøene hun beskriver.

 

Vi fortsetter suksessen med vandringer i Sigrid Undsets litterære og biografiske univers. Det blir som allerede omtalt hagevandringer på Bjerkebæk lørdag 29. mai kl 15.00 Byvandringer i Sigrid Undsets Kristiania og i Kristin Lavransdatters Oslo i Middelalderparken (onsdager i mai/juni kl 17.00 og 19.00), Fjellvandring i Kristin Lavransdatters rike på Høvringen 25.-27. juni (denne vandringen er allerede fulltegnet men vi planlegger ny fjellvandring i september). Flere datoer for hagevandringer og byvandringer kommer senere. Meld din interesse til leder@wordpress-561851-1818375.cloudwaysapps.com så lager vi venteliste.

Lørdag 26. juni blir det premiere på Kristinspelet på Jørundgard i Sel. Manuset til Kristinspelet 2021 er skrevet av regissør Marie Nikazm Bakken. Hun har med seg et dyktig kunstnerisk team og skuespillergalleri til Jørundgard for å skape en uforglemmelig opplevelse. Kristin Lavransdatter spilles i år av Madalena Sousa Helly-Hanssen. Erlend Nikulaussøn spilles av Ravdeep Singh Bajwa. Her kan du lese mer om årets spel og sikre deg billetter: https://kristinspelet.no

 

 

Søndag 27. juni kl 15-17: 100 år med Husfrue – å leve sammen. Bokprat i Nord-Sel kirke med samlivsterapeut Sissel Gran og forfatter/historiker Thorvald Steen i samtale med programleder Ragnhild Hovengen. Tonefølge med cellist Christine Bugjerde.

Vi håper i tillegg at vi kan arrangere Søndager på Bjerkebæk og andre tilstelninger med foredrag, samtaler og formidling av Sigrid Undsets liv og forfatterskap, så snart smittevernet tilråder at vi kan møtes.

Kjenner du noen som kan ha glede av et medlemskap i Sigrid Undset-selskapet så vil vi gjerne ha med flere interesserte. Verv gjerne en venn og gi bort et medlemskap i gave. Gå inn her: https://www.undset.no/medlemskap/
Eller send navn og adresse til leder@undset.no

Nå gjenstår det bare å ønske dere alle en god vår!
Beste hilsen styret i Sigrid Undset-selskapet